NEWS

WYJĄTKOWA KULINARNA PRZESTRZEŃ W WARSZAWIE

Polish Plate w siedzibie przy Stępińskiej 2 w Warszawie uruchamia kulinarny inkubator.

Zgłoś się, jeśli chcesz stworzyć swój restauracyjny pop-up na lato. Gospodarze zapewniają miejsce z klimatem, infrastrukturę, doradztwo i promocję. Przestrzeń przy Stępińskiej 2 zajmowało kiedyś słynne Magiel Cafe. Warunki do omówienia. Zapraszamy!

Kontakt: monika.kucia@sialababamak.pl


PRIMERBA CUP 2017 NIE ODBĘDZIE SIĘ

Unilever Food Solutions nie wycofuje się z wspierania konkursów, jednak zmienia formułę organizowanych przez siebie konkursów kulinarnych.

O szczegółach będziemy informować wkrótce. Nadal wspieramy Kulinarny Puchar Polski i inicjatywy Międzynarodowych Targów Poznańskich w zakresie targów Polagra GASTRO. Dziękujemy wszystkim uczestnikom i jurorom, biorącym udział w poprzednich edycjach. Do zobaczenia podczas realizacji kolejnych kulinarnych przedsięwzięć!

Za wieloletnie wsparcie dziękujemy także naszym sponsorom, firmom Vivamix - Kitchen Aid, EVA –TEC, Grapil oraz patronom medialnym papaja.pl, Poradnik Restauratora i Food Service.

Konkurs „Primerba Cup” to konkurs dla profesjonalistów branży gastronomicznej, który od 2006r. zyskał uznanie w środowisku gastronomicznym i wszedł do kanonu najważniejszych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Nazwa konkursu nawiązuje do linii produktów dla profesjonalistów, „Primerba Knorr Professional”.

 


NOC RESTAURACJI - SMAKI GDAŃSKA. TASTING EDITION

Już po raz piąty restauracje z Gdańska wezma udział w Nocy Restauracji. Tegoroczna edycja odbędzie się 6 lipca i będzie prezentowała Smaki Gdańska.

Noc Restauracji 2017 zaskoczy nas zmianą formuły - Udział w niej wezmą wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska, realizowanym przez Miasto Gdańsk. Każdy z nich przygotuje specjalne menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które wspólnie stanowić będą interpretację gdańskich smaków. W tę jedyną noc restauracje zaoferują specjalne ceny, od 75 zł za zestaw.

Nocni smakosze spróbują między innymi wyjątkowych, doskonałych jakościowo dań, objętych certyfikatem Smaki Gdańska.

- Noc Restauracji to akcja, która w tym roku wypromować ma Smaki Gdańska, będące odpowiedzią na oczekiwania mieszkańców i turystów. Nasze działanie ma na celu wzmocnienie oryginalnej oferty kulinarnej miasta. Chcemy, żeby Gdańsk kojarzył się nie tylko z miastem atrakcyjnym turystycznie i dobrym do mieszkania, staramy się, aby stał się synonimem kuchni najwyższych lotów, czerpiącej z kultury i tradycji. Zależy nam na tym, by Gdańsk jako pierwsze miasto w Polsce, zaproponował jakościową ofertę kulinarną, opartą o lokalną tradycję i składniki, stanowiącą magnes dla turystów i urozmaicenie dla mieszkańców – mówi Anna Zbierska zastępca dyrektora Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej Miasta Gdańsk.
Menu przygotowane przez restauracje będą autorską wizją Smaków Gdańska opracowaną przez najlepszych szefów kuchni, którzy podczas tej wyjątkowej nocy opowiedzą gościom o swoich kulinarnych inspiracjach.
Swoje propozycje menu przygotowały już:
RESTAURACJA MERCATO w Hotelu Hilton w Gdańsku
Amuse Bouche
Przystawka / zupa
Chłodnik z buraka/ marynowany jesiotr/ sorbet ze szczawiu
Przystawka
„Pijana Koza”/ tatar z pomidora/ rzodkiewka/ pszenica
Danie główne
Pierogi/ twaróg/ ziemniak/ koperek
Danie główne
Turbot/ puree ze szpinaku/ cukinia/ szparagi
Pre-dessert
Jagoda/ fasola tonka/ biała czekolada

Cena menu degustacyjnego: 119 pln

RESTAURACJA PAPIEROOVKA
Amous Bouch
( niespodzianka Szefa Kuchni)
Przystawka zimna
Śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce
Zupa
Krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka
Danie główne
Filet z kaczki z demi glass jabłkowym z kaszą pęczak i puree z kapusty czerwonej
Deser
Lody rabarbarowe z anyżem i wanilią

Cena menu degustacyjnego: 75 pln

Hubert Gonera, organizator przedsięwzięcia mówi: „Wyjście do restauracji podczas Nocy Restauracji – Smaki Gdańska to przeżycie, które porównać można do wyjścia na dobry koncert, do opery czy do teatru. W każdym lokalu na gości czekać będzie niebanalne przeżycie kulinarne, skomponowane wokół Smaków Gdańska. Warto na taką wizytę zarezerwować co najmniej dwie godziny i zadbać o pusty żołądek”.
W tegorocznej imprezie wezmą udział tylko te restauracje, które zakończyły proces certyfikacji z oceną pozytywną i dały się poznać jako prawdziwi ambasadorzy gdańskiej kuchni: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni, Szafarnia 10. Wszystkie informacje o restauracjach oraz menu degustacyjnych i cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl.
Przypomnijmy, że Smaki Gdańska to selekcja dań i restauracji, które pozwalają poznać tradycję
i bogactwo kulinarne Gdańska. Inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku skupia lokale, które
w swoim menu wykorzystują lokalne i dobre jakościowo, regionalne składniki oraz interpretują gdańską tradycję kulinarną. Restauracje i kawiarnie biorące udział w tegorocznej akcji przeszły w maju br. szczegółowy proces certyfikacyjny. Lokale skupione wokół Smaków Gdańska posiadają w swoim menu unikalne potrawy sygnowane logo projektu: od przystawek poprzez zupy, dania główne, aż po desery.
Szczegóły projektu Smaków Gdańska znaleźć można na stronie internetowej www.gdansk.pl/smakigdanska oraz fanpage’u www.facebook.com/smakigdanska.


MAGAZYN

Nr 166/2017

NA OKŁADCE: Restaurator Piotr Popiński.
W ŚRODKU: wywiad z Henrym McGovernem, założycielem firmy AmRest, prowadzącej ponad 1200 restauracji w 13 krajach świata


PARTNERZY

Advertisement