NEWS

OGRÓD W MIEŚCIE

Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, Owady i Miód" odbędzie się w dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego w Al. Ujazdowskich 4 w Warszawie.

Warszawski Festiwal Kulinarny to połączenie targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Będzie to spotkanie ludzi promujących żywność wysokiej jakości, edukację i zrównoważony rozwój. Festiwal zgromadzi także najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. Podczas wykładów i debat prelegenci spróbują odpowiedzieć na następujące pytania: Jak możemy na co dzień jeść zdrowiej i lepiej? Dlaczego warto kupować produkty od małych producentów? Co to jest etyczne jedzenie? Szczegółowy program już wkrótce. Godziny otwarcia 10-19. Bilety: dorośli: 10 zł, dzieci: 5 zł.


W cenie biletu zawarte jest także zwiedzanie Ogrodu Botanicznego UW wraz ze szklarniami.


KULINARNA DYPLOMACJA

W maju na zaproszenie Ambasady i Konsulatu Polski przedstawiciele OSSiC i Poland National Culinary Team zorganizowali wiele wydarzeń promujących polską kuchnię w Singapurze.

Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera by Krauzowicz w hotelu Copernicus, członek OSSiC i trener Poland National Culinary Team, wraz z trzy-osobowym zespołem (reprezentantami kadry) przez ponad trzy tygodnie odwiedzili najlepsze singapurskie restauracje i przygotowali tam menu składające się z polskich potraw (i polskich produktów): m.in. modrą kapustę, kwaśnicę i zupę ziemniaczaną czy podwędzany tatar, który cieszył się ogromną popularnością wśród gości. Polska ekipa przygotowała wydarzenia m.in. w restauracjach: Oscar's Conrad, Experience Hotel, Botanique czy Tower Club. W zależności od miejsca menu miało różny charakter. Kucharze przygotowali nie tylko dania a' la carte czy menu degustacyjne, ale także polskie dania do menu bufetowego dla około 160-180 osób. Część wydarzeń była zamknięta wyłącznie dla zaproszonych gości (lub członków klubu), a inne były dostępne do kupienia w restauracjach. - Taki wyjazd to zawsze duże wyzwanie: ze względu na trudne, często ekstremalne warunki (bardzo wysoka temperatura, presja czasu, nieznane zaplecze) - mówi Sebastian Krauzowicz. - Jednak przede wszystkim to możliwość promocji polskiej kuchni, zaprezentowania naszych umiejętności i bliższego poznania wielokulturowej kultury i kuchni Singapuru. Tamtejsza gastronomia bardzo prężnie się rozwija i przybywa restauracji na najwyższym poziomie. Singapur nie ma swojej narodowej kuchni i ich kulinaria są mieszanką najróżniejszych wpływów. Jednak są tam nie tylko zamożni, ale i coraz bardziej świadomi klienci - dodaje. Pobyt w Singapurze był jednym z projektów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w ramach Poland National Culinary Team. Reprezentacja już teraz przygotowuje się do kolejnych zawodów. Oby działań promujących polską kuchnię - jako jeden z kluczowych elementów kultury narodowej - było coraz więcej.


KOLACJA DLA ZIEMI Z JRE

22 kwietnia br. w Pałacu Ciekocinko odbyła się "Kolacja dla Ziemi" - wydarzenie, którego inicjatorem była organizacja JRE Polska.

W wydarzeniu wzięli udział polscy i zagraniczni szefowie należący do JRE Polska: Adrian Klonowski (Metamorfoza), Paweł Dołżonek (1906 Restaurant), Prezydent JRE Italia Luca Marchini (L'Erba del Re, Modena) oraz Lukas Kapeller (Kapeller Restaurant) z JRE Austria.

Zaproszeni szefowie mieli za zadanie przyrządzić kolację bez użycia prądu. Zabronione było również użycie zwierząt hodowlanych. Uczestnicy mogli posłużyć się jedynie rybami, warzywami i dziczyzną. Ważnym punktem programu było wspólne odnawianie lasu i sadzenie drzew z leśnikami z Nadleśnictwa Choczewo.

Pomysł na wydarzenie wziął się z tego, że chcieliśmy zaprosić szefów JRE z pozostałych krajów członkowskich i stworzyć z nimi niezapomniane doświadczenie, które zmusiłoby wszystkich do ekologicznej refleksji i zwrócenia się w stronę tradycji i rytuałów, które stoją na czele etosu stowarzyszenia – powiedziała Matylda Grzelak, główny koordynator i sekretarz JRE Polska.
JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe) jest ponad 40-letnim stowarzyszeniem zrzeszającym młodych szefów kuchni i restauratorów w Europie, którzy chcą dzielić się swoim talentem i pasją do jedzenia z ludźmi podobnie myślącymi. Obecnie stowarzyszenie się rozrasta, a w planach ma wyjście poza granice Europy oraz dotarcie do wszystkich krajów na świecie. Od roku JRE działa w Polsce.


MAGAZYN

Nr 166/2017

NA OKŁADCE: Restaurator Piotr Popiński.
W ŚRODKU: wywiad z Henrym McGovernem, założycielem firmy AmRest, prowadzącej ponad 1200 restauracji w 13 krajach świata


PARTNERZY

Advertisement