NEWS

KULINARNA DYPLOMACJA

W maju na zaproszenie Ambasady i Konsulatu Polski przedstawiciele OSSiC i Poland National Culinary Team zorganizowali wiele wydarzeń promujących polską kuchnię w Singapurze.

Sebastian Krauzowicz, szef kuchni restauracji Sfera by Krauzowicz w hotelu Copernicus, członek OSSiC i trener Poland National Culinary Team, wraz z trzy-osobowym zespołem (reprezentantami kadry) przez ponad trzy tygodnie odwiedzili najlepsze singapurskie restauracje i przygotowali tam menu składające się z polskich potraw (i polskich produktów): m.in. modrą kapustę, kwaśnicę i zupę ziemniaczaną czy podwędzany tatar, który cieszył się ogromną popularnością wśród gości. Polska ekipa przygotowała wydarzenia m.in. w restauracjach: Oscar's Conrad, Experience Hotel, Botanique czy Tower Club. W zależności od miejsca menu miało różny charakter. Kucharze przygotowali nie tylko dania a' la carte czy menu degustacyjne, ale także polskie dania do menu bufetowego dla około 160-180 osób. Część wydarzeń była zamknięta wyłącznie dla zaproszonych gości (lub członków klubu), a inne były dostępne do kupienia w restauracjach. - Taki wyjazd to zawsze duże wyzwanie: ze względu na trudne, często ekstremalne warunki (bardzo wysoka temperatura, presja czasu, nieznane zaplecze) - mówi Sebastian Krauzowicz. - Jednak przede wszystkim to możliwość promocji polskiej kuchni, zaprezentowania naszych umiejętności i bliższego poznania wielokulturowej kultury i kuchni Singapuru. Tamtejsza gastronomia bardzo prężnie się rozwija i przybywa restauracji na najwyższym poziomie. Singapur nie ma swojej narodowej kuchni i ich kulinaria są mieszanką najróżniejszych wpływów. Jednak są tam nie tylko zamożni, ale i coraz bardziej świadomi klienci - dodaje. Pobyt w Singapurze był jednym z projektów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w ramach Poland National Culinary Team. Reprezentacja już teraz przygotowuje się do kolejnych zawodów. Oby działań promujących polską kuchnię - jako jeden z kluczowych elementów kultury narodowej - było coraz więcej.


MAGAZYN

Nr 174/2018

NA OKŁADCE: Marcin Koch, właściciel Bazaru Kocha i Talerzyków.
W ŚRODKU: wywiad z Philippem'em Mille, szefem kuchni restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii


PARTNERZY

Advertisement