NEWS

ZNAMY 11. FINALISTĘ KPP 2017

Międzynarodowe Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny wygrali Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu.

W sobotę, 12 sierpnia odbył się ostatni z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski – Międzynarodowe Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny.


W konkursie udział wzięło 6 drużyn. Ekipy miały dwa zadania. Pierwszym z nich było przygotowanie dania, w którym składnikami obowiązkowymi były comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości, kasza jaglana, rabarbar, kurki (pieprznik jadalny) oraz Olej z esencją masła „Kruszwica”. W konkursowym deserze – konkurencja druga - musiały zostać natomiast użyte ser owczy; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem likieru czekoladowego firmy „Chopin”.


Zwycięstwo w konkursie, a zarazem nominację do Kulinarnego Pucharu Polski wywalczyli Emil Klimas
i Dawid Feist z Restauracji Cucina. Na kolejnych miejscach uplasowali się:
II miejsce: Michał Kozłowski i Bartosz Fabiś z Restauracja Nifty No.20
III miejsce: Dawid Zagrzywiec i Piotr Gipsiak z Coutyard by Marriott.

Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Zapraszamy również
na nasz kanał filmowy na Youtube.


KOLEJNY MŁODY TALENT

Alicja przyznaje, że zamiłowanie do gotowania obudziło się w niej dopiero niedawno, a szkołę gastronomiczną wybrała wręcz przypadkowo. Jednak dzięki stażowi w restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju - wygranemu w programie Szef dla Młodych Talentów - mogła upewnić się, że gastronomia to szkoła życia

- Niektórzy od razu wiedzą, że gotowanie to ich miłość, ale u mnie tak nie było. Czasami podpatrywałam, co mama robi w kuchni, ale nigdy mnie to szczególnie nie pociągało. Dopiero w szkole zauważyłam, że gotowanie mi się podoba i może być sposobem na życie – wyznaje 19-letniaAlicja Luberda z Nowego Targu. Szkoła gastronomiczna nie była dla niej pewnym wyborem, a trochę dziełem przypadku, ale okazuje się, że była to dobra decyzja. 

 

Kiedy Alicja wzięła udział w Mikserze Kulinarnym – bezpłatnym spotkaniu dla uczniów szkół gastronomicznych, zorganizowanym przez MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów – nie przypuszczała, że zdobędzie główną nagrodę: Kiedy wypełniałam test sprawdzający wiedzę po Mikserze, byłam pewna, że nie mam szans, kompletnie nie liczyłam na to, że może mi się udać. Dlatego kiedy dostałam telefon i usłyszałam, że to właśnie ja zdobyłam staż w restauracji Babinicz, byłam bardzo zaskoczona. Dopiero po chwili to do mnie dotarło, zaczęłam się cieszyć i od razu pochwaliłam się całej rodzinie.

 

Zapytana o swoje popisowe danie, Alicja wymienia lasagne ze szpinakiem i sosem z pomidorów, a na deser – brownie z przełamującym słodkość sosem z malin. Inspiracje do gotowania czerpie z programów kulinarnych i książek kucharskich, ale często sięga też po przepisy mamy, która wprowadziła ją w świat gotowania. 19-latka zdradza, że kieruje się zasadą, by uczyć się od każdego –nawet najmniejszych rzeczy. Od Jamiego Oliviera czerpie zainteresowanie żywnością ekologiczną, a Nigella Lawson imponuje jej tym, że potrafiła się wybić w świecie, gdzie najpopularniejszymi kucharzami są mężczyźni. Najbardziej Alicji zależy na tym, by uczyć się od prawdziwych szefów kuchni i ludzi, którzy mają realne doświadczenie w prowadzeniu restauracji. Dlatego staż u Wojciecha Harapkiewicza był dla niej fantastyczną okazją do rozwoju.

 

Staż w Babiniczu pokazał mi, że praca w restauracji to praca w grupie. Tutaj nikt nie jest odpowiedzialny tylko za swoje danie, potrawę wspólnie tworzy zespół współpracujący niczym jeden organizm – opisuje Alicja. I dodaje: Mimo że jestem dopiero uczennicą, traktowano mnie jakprawdziwego członka zespołu – tak, jakbym pracowała tu już od kilku miesięcy. Mimo że czasami popełniałam błędy czy pytałam o tę samą rzecz kilka razy, wszyscy cierpliwie tłumaczyli i przekazywali mi swoją wiedzę. 

 

Alicja opowiada, że podczas stażu w Babiniczu nauczyła się różnych kulinarnych technik, w tym precyzyjnego układania gotowej już potrawy na talerzu tak, by była piękna i „jadło się ją oczami”. Poznała także nowe smaki i połączenia – takie jak kozi ser i gruszka – oraz spróbowała różnych ryb, których wcześniej nie miała okazji skosztować. Jednak tygodniowa nauka w Szczawnie-Zdroju była źródłem nie tylko kulinarnych, ale i życiowych lekcji: Nauczyłam się, jak ważny jest dystans i konsekwencja. Jeśli coś się nam nie udaje, nie wolno się załamywać – trzeba to zostawić za sobą, wyciągnąć wnioski, poprawić się i działać dalej, najlepiej, jak tylko się da. Pan Wojtek jest tego doskonałym przykładem. Potrafi zachować zimną krew i pogodę ducha w każdej sytuacji, nawet najbardziej stresującej. Dodatkowo stworzył fantastyczny zespół, w którym każdy  wie, co ma robić, by dania były doskonałe, a goście restauracji zadowoleni. Właśnie takim szefem kuchni chciałabym kiedyś być.


PROGRAM "SZEF DLA MŁODYCH TALENTÓW" WSPIERA KOLEJNYCH UCZNIÓW

Konrad to 18-letni Zakopianin, który kocha góry, ale jeszcze bardziej kocha gotowanie i to właśnie z nim wiąże swoją przyszłość. Dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów mógł uczyć się nowych technik kulinarnych od Wojciecha Harapkiewicza, szefa kuchni restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju

– Po raz pierwszy zetknąłem się z gotowaniem, kiedy zacząłem pracę w firmie cateringowej. Wtedy zrozumiałem, że jest to coś, co mnie cieszy i czym chcę się zajmować – opowiada Konrad Wnęk z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem. Wraz ze swoimi kolegami wziął udział w Mikserze Kulinarnym – bezpłatnym spotkaniu edukacyjnym dla uczniów szkół gastronomicznych, które Makro Polska organizuje co miesiąc w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Uważnie obserwował pokaz kulinarny Wojciecha Harapkiewicza z dziczyzną w roli głównej. Następnie rozwiązał quiz, uzyskał najlepszy wynik i wygrał indywidualny, tygodniowy staż – właśnie u szefa kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju pod Wałbrzychem.


–  Miałem wcześniej okazję pracować w restauracji, ale nie spodziewałem się, że trafię pod skrzydła tak znanego kucharza, jak Wojciech Harapkiewicz. Pod jego opieką mogłem rozwinąć skrzydła, nauczyłem się szacunku do surowców, zobaczyłem, jak wygląda prawdziwa kuchnia. Poznałem także produkty, z którymi wcześniej nie miałem styczności. Nigdy nie zapomnę tego, czego udało mi się tu nauczyć i wierzę, że staż pomoże mi osiągnąć sukces – mówi Konrad.


Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny skierowany do młodych kucharzy. Pierwsza edycja programu odniosła wielki sukces: w dziewięciu Mikserach Kulinarnych wzięło udział blisko 1100 uczniów z całej Polski, spośród których piętnastu zdobyło staże we wiodących polskich restauracjach. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow.


MAGAZYN

Nr 168/2017

NA OKŁADCE: Bariści
W ŚRODKU: wywiad z Kurtem Schmidtem, szefem kuchni restauracji 99 w Santiago.


PARTNERZY

Advertisement