NEWS

WEINDICH NA TARGACH POLAGRA

Naszą działalnością łączymy różne branże. Z takim hasłem przewodnim firma wystąpiła podczas Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH 2017.

Na dwóch stoiskach obejmujących łącznie 264 m2 powierzchni spółka z Chorzowa zaprezentowała rozwiązania dla branży przetwórstwa mięsnego i spożywczego. Odwiedzający mogli zapoznać się z urządzeniami wykorzystywanymi w poszczególnych etapach obróbki mięsa, produkowanymi przez firmy z branżowej czołówki, m.in. urządzenia ubojowe, piły i nożyce marki EFA; piła stołowa i wilk MEDOC; wysokowydajny wilk do mięsa SEYDELMANN; nastrzykiwarka i masowalnica marki RÜHLE; skórowaczka i odbłaniarka marki MAJA, która dostarcza także maszyny do produkcji lodu typu nugget oraz lodu łuskowego. Przykłady obu maszyn, stale wytwarzających lód przy szlaku komunikacyjnym, nie sposób było przeoczyć. Dużą atrakcją stoiska była automatyczna linia do porcjowania i formowania produktów z zaokrąglonymi krawędziami marki FREY, której działanie i możliwości prezentowano z użyciem specjalnej masy.

 Poza urządzeniami dla dużych zakładów, zaprezentowane zostały nowe rozwiązania dla małych i średnich przetwórców, m.in. okręcarka do kiełbas PR-360 od MAINCA, której działanie przedstawiano w połączeniu z nadziewarką EM-30 tego samego producenta. Ważną częścią udziału firmy Weindich w targach była ekspozycja chronionych patentem kijów wędzarniczych, których spółka jest producentem. Ponadto zaprezentowano drobny sprzęt dla zakładów przetwórstwa mięsnego oraz szeroką ofertę części zamiennych i eksploatacyjnych. Od kilku lat Weindich promuje na rynku przetwórstwa spożywczego urządzenia do produkcji Convenience Food.

W tym roku firma po raz pierwszy zaprezentowała szybkoobrotowy piekarnik na podczerwień ITES 30 marki Riehle, który można było zobaczyć w akcji podczas wypiekania świeżych precli oraz bułek. Sektor Convenience Food wzbogacały dodatkowo urządzenia holenderskiej marki FMT – opiekacz przelotowy FCC 3010 oraz opiekacz do smażenia na bazie oleju/wody FVFRU-400/1000 E. Warto wspomnieć o nowej pozycji w ofercie spółki Weindich, jaką są urządzenia do kontroli jakości i czystości produktu.

Targi były okazją do zobaczenia maszyny Multiscan MXVPACK 4015, która analizuje produkt za pomocą badania gęstości promieniami rentgenowskimi. Zgdonie z trendami, jedną z największych atrakcji stoiska stały się szafy do sezonowania mięsa marki Maturmeat. W przeszklonych szafach sezonowane przez kilka tygodni mięso prezentowało się fantastycznie, a atrakcyjność tej ekspozycji podkreślał smak przygotowywanych na stoisku potraw. Za kulinarne doznania odpowiedzialni byli znakomici szefowie kuchni – Sebastian Humski oraz Szymon Szlendlak. Firma Weindich dzięki swojej działalności jest znana nie tylko w branży przetwórstwa spożywczego. Od lat przyciąga znane osobistości ze świata gastronomii. W tym roku na stoisku mogliśmy spotkać m.in.: Jean Bos’a, Grzegorza Parczewskiego oraz członków Kadry szkoleniowej Polskiej Narodowej Kadry Kucharzy Juniorów z Sebastianem Krauzowiczem na czele. W imieniu firmy Weindich zapraszamy do śledzenia ich aktywności na facebooku oraz stronie internetowej: www.weindich.pl.


NOWE RESTAURACJE Z GWIAZDKAMI

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

Restauracja, która ma jedynie 10 miejsc i serwuje zestaw sushi okamase do 2016 utrzymywała 2 gwiazdki, a w tym roku dołączyła do elitarnej grupy restauracji z najwyższą notą. The Araki to pierwsza japońska restauracja w tej części Europy, która otrzymała to wyróżnienie.

Z kolei Claude Bosi, po zamknięciu restauracji Hibiscus w 2016 roku, otrzymał od razu aż dwie gwiazdki dla nowej restauracji Bibendum, a nowa restauracja Phila Howarda, Elystan Street dostał jedną gwiazdkę. Takie samo wyróżnienie powedrowało do pierwszej restauracji znanej francuskiej szefowej kuchni Anne-Sophie Pic w Wielkiej Brytanii.

W sumie, Wielka Brytania oraz Irlandia mają teraz 5 restauracji trzy-gwiazdkowych, 20 dwu-gwiazdkowych oraz 150 lokali z jedną gwiazdką. Poniżej przestawiamy wszystkie nowe gwiazdkowe restauracje z tej edycji przewodnika.


Nowe restauracje wyróżnione gwiazdkami w 2018 r. :

Trzy gwiazdki:

The Araki (London)


Dwie gwiazdki:

Bibendum (London)


Jedna gwiazdka:

Aquavit

A Wong

Elystan Street

Jamavar

La Dame de Pic

Vineet Bhatia
Rest of England

Clock House

Coworth Park

Lympstone Manor

Moor Hall

Paco Tapas

The Coach

The Dining Room

The Latymer
Scotland

Loch Bay

Wild Honey Inn


JUBILEUSZOWA EDYCJA RESTAURANT WEEK JUŻ 20 PAŹDZIERNIKA

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

Okazja do świętowania


Festiwal najlepszych Restauracji powraca w jubileuszowym wydaniu. Po raz pierwszy uczestniczące w nim starannie wyselekcjonowane Restauracje spodziewają się ponad 100 tysięcy Gości. Najbliższa edycja Restaurant Week dedykowana jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie - w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - z niedawnej połowy obywateli naszego kraju, dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).

Okazji do świętowania jest nieskończenie wiele - od małych i dużych prywatnych sukcesów, przez rożne okazje obyczajowe, aż po poważne zawodowe osiągnięcia. Jednocześnie, liczne publikowane badania pokazują, że jednym z najważniejszych czynników szczęścia i zdrowia jest właśnie radosny czas spędzony z bliski przy stole. Jak podkreślają organizatorzy: Mamy naprawdę wiele okazji do celebrowania, ale wciąż za mało świętujemy. Od wielkich sukcesów, przez miłość i przyjaźń, aż po najdrobniejsze codzienne sprawy, które nam się udają. Nic tak nie cieszy i nie integruje jak wspólnie spędzony czas przy stole, w magicznym restauracyjnym otoczeniu. Świętujmy razem!

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie Restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym udział wzięło już ponad ćwierć miliona Gości w ponad 30 miastach. Najlepsi w kraju Szefowie Kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49 zł. W jubileuszowej edycji na Gości będzie czekać również niespodzianka pod postacią aperitifu.


MAGAZYN

Nr 170/2017

NA OKŁADCE: Młoda krew poznańskiej gastronomi, Krzysztof Łapawa
W ŚRODKU: rozmowa z Jonathanem Knightem i Nickiem Shapirą z Jamie Oliver Restaurant Group.


PARTNERZY

Advertisement