NEWS

TARGI BETWEEN KITCHEN & DINING ROOM - II EDYCJA

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki, w Warszawie odbędzie się druga edycja BETWEEN kitchen & dining room. Jest to nowy cykl targów, na których prezentują się firmy i marki związane z kuchnią oraz jadalnią, m.in.: ceramika, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne, meble oraz artykuły spożywcze.

Na pierwszym piętrze Koszyków pojawi się selekcja 30 wystawców, głównie polskich firm.

Oryginalną i piękną ceramikę użytkową zaprezentują m.in. Julia Janus, Marta Krasna-Kornak, czy sklep internetowy Venez Design. Frimy 3deski i Holdis pojawią się z drewnianymi stołami. Więcej drewnianych akcesoriów kuchennych będzie można zakupić od stolarni „Fabryka Trocin”.

Sklep QForma zaprezentuje produkty i akcesoria kuchenne, które są przyjazne naturze i wpisują się w ekologiczną filozofię Zero Waste.

Na targach będzie można także zaopatrzyć się w elementy dekoracyjne, takie jak kompozycje roślinne zamknięte w szklanych naczyniach „Las w słoiku”, czy drukowane stare grafiki, plakaty i akwarele ze sklepu Grafiteria.

Uzupełnieniem oferty będzie selekcja firm z ekologicznymi produktami spożywczymi, m.in.: Coco Bowls ze zdrowymi superfoodsami, granolami, masłami orzechowymi i smoothies czy Wild Grass z napojami na bazie herbaty.

 

Partnerem Between jest Restaurant Week Polska.

 

 

BETWEEN kitchen & dining room

Hala Koszyki, Warszawa

sobota: 11:00 – 21:00

niedziela: 12:00 – 19:00

 

Wejście na Targi jest bezpłatne

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/299808300426276/

 

 


PONAD 270 UCZESTNIKÓW NA MIKSERZE KULINARNYM

Na młodych adeptów sztuki kulinarnej, obecnych 26 października w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, czekały prezentacje, prelekcje i pokazy kulinarne, poszerzające ich wiedzę z dziedziny gastronomii.

Jakub Steuermark, szef kuchni Oerlemans, na pokazie kulinarnym zaprezentował m.in. zestaw shake’ów z polskich owoców oraz polskie warzywa starych odmian jako przykład dodatków do dań mięsnych i rybnych. Z kolei prezentację produktową przeprowadził Radosław Pernach – starszy specjalista ds. warzyw i owoców w MAKRO Polska. Zaprezentował uczestnikom egzotyczne warzywa i owoce, opowiedział o ich właściwościach i zastosowaniu oraz podzielił się ciekawostkami o pochodzeniu truskawek czy włoszczyzny. Adepci sztuki kulinarnej mieli także okazję wysłuchać prelekcji Macieja Nowickiego. Szef kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie opowiedział m.in. o rekonstrukcji polskiej XVII-wiecznej sztuki kulinarnej.

Po Mikserze Kulinarnym kilkuset uczniów rozwiązało test sprawdzający wiedzę. Dwie osoby, które zdobędą najwyższy wynik, wygrają staże – w restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju u Wojciecha Harapkiewicza oraz w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, pod okiem Macieja Nowickiego.

Partnerami programu Szef dla Młodych Talentów są: Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska – prestiżowy, międzynarodowy przewodnik prezentujący najlepsze restauracje, hotele i produkty w Polsce oraz ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii, który przygotowuje koszulki i bluzy dla uczestników Mikserów Kulinarnych oraz zdobywców staży. Partnerem spotkania był Oerlemans Foods Polska – producent wysokiej jakości mrożonych warzyw i owoców.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodych kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. W pierwszej edycji programu w dziewięciu Mikserach Kulinarnych udział wzięło 1100 uczestników z całej Polski, spośród których piętnastu wygrało staże w wiodących restauracjach. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”.

 

25. EDYCJA TARGÓW HORECA/GASTROFOOD/ ENOEXPO KRAKÓW

Wydarzenie odbędzie się w dniach: 15-17 listopada w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków

„Wirtuozi Kuchni” to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa. W ramach Kuchni Mistrzów znani szefowie kuchni zaprezentują nowatorską interpretację sztuki przyrządzania potraw w oparciu o tradycyjne produkty kuchni polskiej oraz będą łączyć potrawy z fantastycznymi winami.

– Z okazji 25. edycji targów chcemy podkreślić rolę ludzi pracujących w branży HoReCa. To im będzie poświęcona Kuchnia Mistrzów oraz specjalny koncert „Mistrzowie Menu” w czasie Targów – zapowiada Iwona Miliszkiewicz-Bielak, kierownik zespołu targowego.

Równocześnie z Targami HoReCa odbywają się Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO (więcej na stronie XXX – aktualność z działu wino). Więcej informacji na stronach internetowych wydarzenia: www.horeca.krakow.pl i www.enoexpo.krakow.pl

„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.


MAGAZYN

Nr 169/2017

NA OKŁADCE: Kobieta roślinożerna. Restauratorka Malka Kafka
W ŚRODKU: wywiad ze Sławomirem Korczakiem,właścicielem cukierni Polska European Bakery & Chocolate w Meksyku.


PARTNERZY

Advertisement