NEWS

16 EDYCJA L’ART DE LA CUISINE MARTELL

3. marca br. odbędzie się jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce

Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej odbędzie w Hotelu Zamek Ryn.

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest ŚWIECA WOŁOWA.

W PROGRAMIE:
09.00-16.00 - L’ART DE LA CUISINE MARTELL Konkurs na Zamkowym Dziedzińcu
10.00-16.00 - Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec)
10.00-16.00 - Tasting koniaków MARTELL (Dziedziniec)

FORMUŁA KONKURSU

L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych
w kraju, organizowany od 15 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na
przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie
jest dodawany koniak).


W konkursie bierze udział 16 dwuosobowych ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej z najlepszych restauracji w Polsce. Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni i nie mogą przekroczyć 30-tego roku życia w dniu rozpoczęcia konkursu. 


Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie
przygotowanych do konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania w 12
porcjach kucharze będą mieć godzinę.


Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY
TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY
DEGUSTACYJNE złożone z Szefów Kuchni, którzy mogą przyznać każdemu zespołowi
maksymalnie 100 punktów. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z
regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podaniai samego jej smaku. Jury Techniczne może przyznać każdej ekipie maksymalnie 150
punktów. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę.

Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o uważne zapoznanie się z Regulaminem
konkursu i przesyłanie Formularza zgłoszeniowego pocztą, faxem pod nr 089/642 70 13 lub
e-mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego 2018. Termin uważa się za
zachowany, w przypadku wysłania e-maila, najpóźniej w tym dniu, bądź listu z datą stempla
pocztowego nie późniejszą niż 12 lutego 2018.


Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu zostaną powiadomione do 20 lutego 2017.


MAGAZYN

Nr 174/2018

NA OKŁADCE: Marcin Koch, właściciel Bazaru Kocha i Talerzyków.
W ŚRODKU: wywiad z Philippem'em Mille, szefem kuchni restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii


PARTNERZY

Advertisement