NEWS

POLSCY CUKIERNICY AWANSOWALI DO WIELKIEGO FINAŁU COUPE DU MONDE DE LA PATISSERIE 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

10 czerwca w centrum wystawowym Oval Lingotto panowie Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa w pięknym stylu walczyli o miejsce w Wielkim Finale w Lyonie, który odbędzie się w styczniu 2019 roku i udało się. Nasz słodki duet nie dość, że dostał bilet do Lyonu w postaci „dzikiej karty” to otrzymał również Nagrodę Specjalną za eksponat z Cukru – Special Prize Sugar. „Dzikie karty" zostały ustanowione przez Gabriela Paillassona i przypisuje się je krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

Dla Michała Doroszkiewicza historia zatoczyła koło, bowiem 10 lat temu brał udział w tym wielkim cukierniczym wydarzeniu. Dla Marka Moskwy to jak sam powiedział „wisienka na torcie” w jego zawodowej karierze - spełnienie marzeń, którym najpierw był start w tak prestiżowym konkursie, a teraz jego zwieńczeniem jest kwalifikacja do następnego etapu.

To zwycięstwo smakuje jeszcze lepiej, gdyż droga do Turynu dla naszych cukierników nie była łatwa i prosta. Panowie mieli zaledwie kilka miesięcy na wymyślenie koncepcji, zebranie sprzętów, przygotowanie receptur i w końcu na treningi. Najważniejsze jednak, że cel został osiągnięty. Determinacja i pozytywna energia a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydował o takim właśnie wyniku.
Do konkursu przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów z Belgii, Turcji, Szwecji, Rosji, Polski, Szwajcarii i Bułgarii. Drużyny startowały w kilkuminutowych odstępach czasowych, Polacy rozpoczęli pracę na swoim stanowisku w piątej kolejności. Każda z ekip, w tym nasz słodki Team miała zaledwie 5 godzin na przygotowanie deseru z mrożonych owoców, który nasz duet nazwał „Galactic journey of the Little Prince”, 10 deserów na talerzach zatytułowanych „Tastes of the Earth” ponadto eksponat z czekolady, który wykonał Michał Doroszkiewicz oraz eksponat z karmelu, który stworzył Marek Moskwa.
- Walczyliśmy do końca, skoncentrowani na tym co mamy wykonać w bardzo wąskich ramach czasowych, w końcu pięć godzin to bardzo mało czasu, ale udało się i jesteśmy z tego powodu naprawdę bardzo szczęśliwi – powiedział Michał Doroszkiewicz
Motywem przewodnim, wokół którego poruszali się nasi cukiernicy był „Mały książę”. Bazując na tym magicznym temacie panowie opowiedzieli własną historię, prezentując publiczności i zacnemu Jury swoje emocje, niebywałe zdolności i umiejętności artystyczne oraz wiele technik użycia różnych surowców jak czekolada, cukier czy owoce. Nie zapominajmy również o smaku deserów, który z pewnością zawładnął podniebieniem jurorów.
- Dla tych emocji i trudnej rywalizacji warto było przyjechać do Turynu. Nasza ciężka praca została zauważona a wysiłek doceniony. Brak mi słów by wyrazić swoją radość – podsumował Marek Moskwa.
- Obserwując naszych cukierników na konkursie, widząc ich skupienie i determinację wiedziałem, że zmierzają w dobrym kierunku. Po degustacji deserów tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu – powiedział Jarek Nowakowski, President of Team Poland i dodał – Jestem naprawdę dumny z chłopaków, należał im się ten bilet do Lyonu.

Na podium stanęły następujące zespoły:
1 miejsce: Szwecja – Martin Morand i Jessica Sandberg
2 miejsce: Belgia – Jacky Bodart i Bernard Istasse
3 miejsce: Szwajcaria – Antoine Chopin i Sara Bezencon
4 miejsce: Polska – Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa

Serdecznie gratulujemy i dziękujemy naszej wspaniałej drużynie za wspaniałe emocje i awans do Wielkiego Finału!

***
Coupe du Monde de la Pâtisserie - międzynarodowy konkurs cukierniczy założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa Gabriela Paillassona stał się głównym wydarzeniem cukierniczym na świecie. Konfrontuje zespoły z całego globu, złożone z eksperta od czekolady, cukiernika i specjalisty od lodów. Na oczach jury i szerokiej publiczności wszystkie zespoły prezentują swoje umiejętności, talenty oraz kreatywność.

W finale w 2019 roku wezmą udział 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (TOP 5) jak Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania oraz 5 krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów "dziką kartę". Te "dzikie karty" ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.
"Grande finale" Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha.
Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30 rocznicy powstania konkursu. 


MAGAZYN

Nr 175/2018

NA OKŁADCE: Kulinarna Rapsodia.
W ŚRODKU: Smak Gwiazdek. Do stolicy Polski przyjechali: z Japonii – Zaiyu Hasegawa (Den**), z Peru – Mitsuharu Tsumura (Maido), ze Stanów Zjednoczonych – Fredrik Berselius (Aska**), z Hiszpanii – Dani Garcia (Dani Garcia Restaurant 2**) oraz Josean Alija (Nerua 1*), z Danii – Søren Selin (AOC**) i Jonathan K. Berntsen (Clou 1*).


PARTNERZY

Advertisement