NEWS

SIEDEM DOSKONAŁYCH DUETÓW, CZYLI… JACK&BURGER

Już po raz piąty, w restauracjach hoteli Sheraton, Westin i Marriott trwa festiwal JACK&BURGER.

Siedem burgerów, których receptury opracował szef kuchni Sheraton Warszawa - Marcin Sasin, serwowanych jest ze specjalnie do nich dobranymi whiskey z rodziny Jack Daniel’s. 

Z połączenia oryginalnych burgerów, których smaki inspirowane są dalekimi podróżami i dobranych do nich odpowiednich wariantów z rodziny Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, powstało siedem doskonałych duetów. Głębię smaku każdego z proponowanych burgerów doskonale wydobywa oraz podkreśla odpowiednio dobrana pozycja z rodziny Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Tym co wyróżnia produkty z portfolio Jack Daniel’s jest proces charcoal mellowing, czyli powolnej filtracji przez, liczące 3 metry, warstwy węgla drzewnego z klonu cukrowego. Dzięki temu mają tak wyjątkowo łagodny smak i bogaty aromat. Jack Daniel’s Old No.7 poddawany jest temu procesowi raz, a Gentleman Jack filtrowany jest w ten sposób dwukrotnie. Raz przed dojrzewaniem, a drugi raz przed rozlaniem do butelek. 

Wśród wybranych przez szefów kuchni whiskey znalazł się Jack Daniel’s Old No.7, którego gładki, wzbogacony o węglowe nuty smak wydobywa aromaty kryjące się w burgerze Romano oraz Fish’n’Chips z polędwicą z dorsza. Do burgera z jagnięciną – Scandinavian Style i wołowego Balkan Green Hills, mistrzowie rekomendują podwójnie filtrowaną, a przez to łagodniejszą wersję whiskey, Gentleman Jack. Delikatne miodowe nuty Jack Daniel’s Tennessee Honey podkreślają smak vegańskiej wersji z marynowanym tofu. Ognisty Jack Daniel’s Tennessee Fire, w którym smak klasycznego JD No.7 z wzbogacony został o cynamonowe nuty, jest doskonałym dopełnieniem orientalnego Bao podawanego z krewetkami lub kaczką.

Burger ROMANO w duecie Jack Daniel’s Old No.7.
Składniki:
• Pszenna bułka maślana
• Hamburger ANGUS (200 g)
• Mus z suszonych pomidorów
• Ser Grana Padano
• Rukola
• Pieczona papryka
• Sos piklowy
• Dżem cebulowy z balsamico

Pszenną bułkę maślaną podpiec po wewnętrznej stronie, spodnią część posmarować musem z suszonych pomidorów, położyć hamburgera, a na niego nałożyć cienką warstwę dżemu cebulowego z balsamico, paprykę i rukolę, a na nią płatki sera Grana Padano. Przykryć wierzchnią częścią bułki posmarowaną sosem piklowym. Gotowe!


MAGAZYN

Nr 176/2018

NA OKŁADCE: Obsługa na medal, spowiedź polskich kelnerów.
W ŚRODKU: Wywiad: René Redzepi o Nomie 2.0.




PARTNERZY

Advertisement