PROFILE

WINSKY WINE’N’WHISKY BAR
Nad Wisłą w Warszawie, w budynku The Tides, otworzył się w listopadzie Winsky Wine’n’Whisky Bar.

Twórczynią i współwłaścicielką miejsca jest Monika Frendl, drugim współwłaścicielem jest Viktor Jakupec. Celem było stworzenie miejsca, gdzie przychodzi się na wino i na whisky, do których dobierane jest jedzenie. Oferta baru obejmuje ponad 350 dobrze wyselekcjonowanych win z całego świata w różnych cenach. Większość z nich – za sprawą urządzeń enomatic i coravin – dostępna jest na kieliszki. Whisky jest tu równie ważne jak wino. Bar oferuje ponad 20 butelek (od popularnego Taliskera do ekskluzywnej Port Ellen). Whisky wykorzystywane jest również jako składnik dań. Menedżerami i sommelierami są tu Mateusz Staniszewski oraz Marcin Krzanowski, sommelierem jest Robert Komosa, a szefem kuchni Mariusz Wołosewicz. Tutejsza kuchnia jest oparta o zimne i ciepłe małe formy (15-27 zł). W karcie m.in. foie gras brulee, wątróbka z brandy i czerwonym winem, jagnięcina z warzywami i galaretką miętową. Lokal ma 60 miejsc siedzących, w sezonie dodatkowo 70 w ogródku. Ciepłe klubowe wnętrze w kolorach ciemnej czerwieni i głębokiego granatu powstało z inspiracji właścicielki, za projekt odpowiada Tarnowski Division.

ul. Wioślarska 10, Warszawa


więcej
PINK LOBSTER
Pink Lobster otworzył się w listopadzie tego roku przy Żurawiej w Warszawie, w okolicy pełnej różnorodnych restauracji i barów.

Miejsce mruga okiem do gości, z jednej strony epatując różowym frywolnym kolorem, z drugiej podając najbardziej wytworne dania jak homar. Ideą właścicieli było złamanie „sztywnego” klimatu związanego z jedzeniem typu fine dining. Współwłaścicielami Pink Lobstera są Aleksandra Grątkiewicz i Jarosław Walczyk, pełniący również funkcję szefa kuchni. Tutejsza karta dań unika klasycznego podziału na przystawki i dania główne, choć dania różnią się wielkością, o czym gości może poinformować kelner. Ceny zamykają się w przedziale od 19 do 160 zł za danie. W menu znajdziemy przykładowo ceviche z okonia morskiego z awokado, yuzu, kolendrą i wasabi czy sarnę z mchem ziołowym, skorzonerą i ziemniakiem. Karta win obejmuje ponad 80 indeksów z całego świata, w większości dostępnych na kieliszki. Bar proponuje również klasyczne i autorskie koktajle. Autorem projektu wnętrza utrzymanego w świeżej, jasnej, podkręcanej różem kolorystyce jest TiMGrey. Lokal ma 80 miejsc siedzących.

ul. Żurawia 6/12, Warszawa


więcej
KUCHNIA POWOLNOŚĆ
Nowa restauracja w Poznaniu koncentruje się na powolnym życiu (slow life) i wolności bycia sobą. Właścicielami miejsca są Agata Pierzchała i Waldemar Prusak.

Obydwoje wybrali wolność, porzucając pracę w korporacji. Agata rozwija się w coachingu i komunikacji, a Waldemar realizuje się w roli szefa kuchni. Kuchnia PoWolność ma być miejscem miłych spotkań gości, a także gier integracyjnych. Tutejsza kuchnia jest w 99 proc. wegańska, za 1 proc. niewegański odpowiadają serniki. Dania kosztują tu od 12 do 26 zł. W karcie znajdziemy przykładowo kluski ryżowe z niespodzianką, buraczane burgery czy chili sin carne z goframi. Celem szefa kuchni jest gotować wegańsko, ale jednocześnie sycąco, atrakcyjnie i smacznie. Miejsce chce przyciągać także osoby na co dzień jedzące mięso. Karta alkoholi jest krótka. Wypijemy tu butelkowe piwo z lokalnego wielkopolskiego Browaru Czarnków. W ofercie są także domowe wina, szczególnie interesujące dla gości jest białe wino grzane. Lokal ma 30 miejsc siedzących, ściany zdobią prace lokalnego artysty Macieja Hoppe, które można tu również kupić.

ul. Kanałowa 15, Poznań


więcej
VIETNAMKA
Vietnamka to nowe miejsce z kuchnią wietnamską w Warszawie. Właścicielką i szefową kuchni jest tutaj Linh Nguyen, znana wcześniej m.in. z Shabu Shabu przy Mokotowskiej.

Vietnamka powstała, ponieważ właścicielka nie miała możliwości, żeby zjeść w Warszawie prawdziwą zupę pho ze szpikiem - serwowaną tak jak w Wietnamie z dużą ilością ziół i dodatków. Przygotowania do otwarcia trwały aż trzy lata. Podawane w specjalnie stworzonych na zamówienie Vietnamki naczyniach dania kosztują tu 18-32 zł. W menu znalazła się oczywiście najbardziej znana przedstawicielka wietnamskiej kuchni - zupa pho w kilku wersjach. Są też inne autentyczne wietnamskie dania jak koźlina w czerninie, kurczak smażony w soli, czy chrupiący naleśnik ryżowy z krewetkami, boczkiem i kiełkami, podawany z liśćmi ziół do zawijania. Wiele składników jak kapusta chrzanowata sprowadzanych jest specjalnie z Wietnamu. Miejsce czeka na koncesję, w karcie alkoholi będą wina i drink pho. Lokal mieści 30 osób. Ściany zdobią tu wykonane przez studentki ASP murale z symbolami północnego Wietnamu – bananowcami, ważkami i mitycznym kogutopawiem.

ul. Poznańska 7, Warszawa


więcej
ŚLĄSKA PROHIBICJA
Restauracja Śląska Prohibicja otworzyła się na początku grudnia nieopodal rynku w Nikiszowcu - górniczym osiedlu z początku XX w. w Katowicach. Właścicielami i twórcami miejsca są zarządzający firmą Śląskie Kamienice - Ofka Piechniczek i Kamil Kita.

Menedżerem restauracji jest Ewa Kleczkowska, a szefową kuchni zwyciężczyni programu "MasterChef" – Magdalena Nowaczewska. Lokal zajmuje cały parter ponad 100-letniej kamienicy, może przyjąć 200 osób w trzech różnych salach i kilku kameralnych VIP roomach. Utrzymana w klimacie 20-lecia międzywojennego Śląska Prohibicja ma być restauracją rodzinną, przyjazną, swobodnym miejscem spotkań i rozmów. Uzupełnieniem tego klimatu jest scena z fortepianem, na której co tydzień odbywać się będą koncerty lokalnych muzyków. Tutejsza kuchnia jest polska z mocnymi śląskimi akcentami. W menu znajdziemy przystawki (15-34 zł), np. krupniok na kruchym; zupy (10-14 zł), np. rosół, krupnik na gęsinie; dania główne (17-122 zł), np. dzik w kapuście, stek z sezonowanego antrykotu; desery (10-17 zł), np. róża Nikisza, kruche z jabłkami. Szczególną pozycją menu są niedzielne „obiady u mamy” dla 2-4 osób, podczas których podaje się pieczoną kaczkę w całości z dodatkami lub rolady z kluskami śląskimi. Karta win obejmuje ponad 50 rodzajów win z całego świata, dostępnych na butelki, karafki i kieliszki. Poza winami wypijemy tu także mocniejsze alkohole, jak np. Starkę czy whisky. Ważną częścią karty alkoholi są autorskie i klasyczne koktajle nawiązujące do dwudziestolecia międzywojennego.

ul. Krawczyka 1, Katowice


więcej
MAX PREMIUM BURGERS
Pierwszy w Polsce lokal szwedzkiej sieci Max Premium Burgers otworzył się we wrześniu we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej.

Docelowo w ciągu 10 lat właściciele chcą otworzyć w Polsce łącznie ok. 200 lokali w dużych miastach. Burgery kosztują od 4 do 20 zł. Max Premium Burgers pozycjonuje się w segmencie burgerów premium, jest od nich jednak tańszy. Menu jest dopasowane do różnych preferencji kulinarnych. W karcie znalazły się burgery mięsne (wołowe i z kurczakiem), wegetariańskie (m.in. z serem halloumi), wegańskie (BBQ sandwich) oraz w bezglutenowych bułkach. W ofercie znajdują się również sałatki, m.in z grillowanym kurczakiem, a także burger zamknięty w sałacie. Wszystkie burgery przygotowane są na zamówienie, dodatkowo można je spersonalizować poprzez dodanie lub usunięcie poszczególnych składników. Max Premium Burgers kładzie nacisk na zrównoważony rozwój. Jako pierwsza na świecie sieć restauracji szybkiej obsługi, wprowadził oznakowanie informujące o wpływie i neutralizacji negatywnego wpływu swoich produktów na środowisko. Minimalistyczne i funkcjonalne wnętrze restauracji zostało zaprojektowane przez słynnych szwedzkich architektów Wingårds, a zaadaptowane przez firmę MyBigBox. Lokal ma 102 miejsca siedzące.


Pl. Dominikański 3, Wrocław


więcej
poprzednia 1 2 3 4 5 następna

MAGAZYN

Nr 172/2018

NA OKŁADCE: Z zamiłowania do dobrego jedzenia. Krzysztof Janiszewski, restaurator.
W ŚRODKU: gastronomiczny potencjał Instagrama. Czy social media są niezbędne w marketingu restauracji?


PARTNERZY

Advertisement