PROFILE

OGIEŃ
Ogień to inicjatywa właścicieli Gospodarstwa Agroturystycznego Koziarnia - Jakuba, Jadwigi i Marcina Lorków w beskidzkich Pogorzanach oraz Aleksandra Barona, Pavla Portoyana, Rafała Bernatowitcza, Bartosza Wilczyńskiego i Przemka Błaszczyka.

W letnie soboty i niedziele (od maja do października) kucharze (co weekend wybrani kucharze) przygotowują w plenerze jedzenie, wykorzystując ogień, dym i wodę. Celem przedsięwzięcia jest przypomnieć gościom, że z prostych składników z okolicznych lasów, łąk i gospodarstw można zrobić fantastyczne dania. Przy kilku stołach pod drewnianą wiatą może jednocześnie usiąść 70-80 osób. Przygotowywanie jedzenia odbywa się w całości na oczach gości. Często goście angażują się w sam proces – pomagają zrywać pokrzywy czy inne zioła. Zjemy tu m.in. pieczonego barana faszerowanego czosnkiem niedźwiedzim i pęczakiem, zupę na palonych warzywach i pieczonych kościach, chłodniki czy pstrąga z wędzonym miodem i z sumakiem z majonezem rabarbarowym. Przystawki kosztują ok. 15 zł, zupy 10-20 zł, dania główne 25-49 zł. Daniom towarzyszy wino (ponad 40 etykiet, głównie naturalne i biodynamiczne z regionu Europy Środkowo – Wschodniej) oraz rzemieślnicze piwa.

Pogorzany 221, Pogorzany k./Szczyrzyca w Beskidzie Wyspowym

 


więcej
PROWINCJA
Prowincja to nowa restauracja w Supraślu, której właścicielami są Anna i Michał Arciszewscy. Mieści się w zabytkowym supraskim Domu Ludowym, zlokalizowanym przy parku niedaleko słynnego Teatru Wierszalin.

Ideą Prowincji jest łączenie kulinariów z kulturą. Dzięki swojej lokalizacji restauracja ma możliwość nie tylko ścisłej współpracy z Domem Ludowym, ale także organizowania własnych pokazów filmów, koncertów czy wystaw. Anna Arciszewska zajmuje się kulturalną stroną przedsięwzięcia, a Michał Arciszewski jest szefem kuchni. Tutejsza karta dań jest krótka – obejmuje 5 przystawek (17-21 zł), 3 zupy (9-15 zł), 5 dań głównych (23-34 zł) i 4 desery (9-17 zł). Kuchnia jest w większości polska. Punktem wyjścia jest kuchnia Podlasia z jej sezonowymi lokalnymi produktami. Zjemy tu przykładowo smalec z jabłkiem, kiszonym ogórkiem i pieczywem; gulasz z dzika z warzywami podawany z pieczonym ziemniakiem i wiejskim twarogiem; pstrąga pieczonego z warzywami na maśle, a także słynnego podlaskiego sękacza. Karta alkoholi to przede wszystkim rzemieślnicze piwa regionalne np. z Browaru Słodowy Dwór. Wypijemy tu też wódki, klasyczne i smakowe żubrówki oraz wina (na ten moment bułgarskie, ale trwają prace nad rozszerzeniem selekcji). Za projekt wnętrza Prowincji odpowiada architekt Przemysław Lipiński. Sala podzielona jest na dwie strefy: industrialną, utrzymaną w biało-szarej kolorystyce, i rustykalną drewniano-ceglastą. Restauracja ma obecnie 35 miejsc siedzących, w budowie jest ogródek na dodatkowych 50 miejsc.

ul. Piłsudskiego 11, Supraśl]

Fot. Robert Robaszewski


więcej
AIOLI
Otwarty w marcu tego roku Aioli inspired by Gdańsk to pierwszy lokal pod marką Aioli w Gdańsku.

Dwa pozostałe mieszczą się Warszawie - Aioli Cantine Bar Cafe Deli Świętokrzyska i Aioli inspired by Mini Plac Konstytucji. Gdański lokal przeznaczony jest na 160 miejsc siedzących, warszawskie odpowiednio: Świętokrzyska: 100, pl. Konstytucji: 200. Aioli to miejska kantyna. Industrialne, ale ciepłe wnętrze (projekt Marty Lew) z intensywnym rytmem miasta spotyka się ze świeżą i prostą południową kuchnią. Jej symbolem jest sos aioli - jeden z najprostszych i najstarszych sosów na naszym kontynencie. Zjemy tu śniadania, przekąski, sałaty, sandwiche, pasty, burgery i pizze. W menu jest przykładowo Aioli Burger czy Pizza Margherita. Karta alkoholi obejmuje wina, whiskey, bourbony i wiele innych. Śniadania kosztują tu 14,90-19,90 zł, lunch: 19,90 zł, a dania z karty: 19,90-59,90 zł. Twórcą konceptu Aioli jest Marcin Wachowicz, wspólnie z agencją Instynkt Creative Group. Szefem kuchni gdańskiego lokalu i jednocześnie koordynatorem pracy kuchni pozostałych lokali jest Piotr Trendak.

ul. Partyzantów 6 Gdańsk

ul. Świętokrzyska 18, Warszawa

pl. Konstytucji 5, Warszawa


więcej
GRACIARNIA
Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot.

Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach. Graciarnia chwali się ogromną kolekcją gier planszowych, często unikatowych i kolekcjonerskich. Można je tu wypożyczyć za darmo, a można także wpaść z własnymi grami. Pub ma być miejscem spotkań ludzi zainteresowanych planszówkami, którzy do tej pory spotykali się, by pograć w domach, a teraz mogą to zrobić w nowym miejscu. Graciarnia oferuje piwa wyłącznie rzemieślnicze, nie wypijemy tu żadnego piwa koncernowego. Co ciekawe, dostępne piwa są praktycznie wyłącznie polskie. Miejsce ma sześć nalewaków, ale poza nimi dostępnych jest ponad 40 różnych piw butelkowych. Ceny za szklankę piwa (0,5 l) zaczynają się od 9 zł, najdroższe piwa butelkowe kosztują nawet 40 zł, ale większość oscyluje wokół kilkunastu zł za butelkę. Lokal ma małą kuchnię. Do jedzenia oferuje kanapki na słodkich bułkach – m.in. Philly Steak czy Pulled Pork (15 zł).

ul. Dmowskiego 15, Gdańsk


więcej
MATCHA TEA HOUSE
Właściciele Izumi Sushi - Alicja Than i Alon Than - otworzyli w marcu przy warszawskim placu Zbawiciela Matcha Tea House.

Jest to herbaciarnia skupiona wokół japońskiej zielonej herbaty. Wypijemy tu przykładowo najszlachetniejszą japońską herbatę gyokuro (dojrzewającą w półcieniu, pełną chlorofilu), herbatę matcha, a także Matcha Latte (zieloną herbatę parzoną na mleku). Z wypieków zjeść można m.in. sernik na zimno z matchą, białą czekoladą i mango, ciasto sakura, panacottę z galaretką z wina śliwkowego z kandyzowanym kumkwatem. W karcie znalazły się także słone przekąski jak kanapka z kurczakiem teriyaki na bułce z matchą, bułki z sepią z łososiem, zupa miso czy onigiri. Ceny herbaty zamykają się w przedziale 10-15 zł, wypieki kosztują 11-19 zł. Po uzyskaniu koncesji planowane jest wprowadzenie alkoholu – m.in. sake i koktajli. Za projekt wnętrza odpowiada Marta Drué. Wystrój jest minimalistyczny i jasny. Uwagę zwracają służące do siedzenia maty tatami oraz specjalnie zaprojektowane lampy nawiązujące kształtem do bambusowych miotełek do spieniania matchy „chasen”. Podobne nawiązanie odnajdziemy w logotypie Matcha Tea House. Lokal przeznaczony jest na 48 miejsc siedzących.

ul. Mokotowska 17, Warszawa


więcej
HYGGE BISTRO
W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

Właścicielką jest Barbara Katra-Śmiertka. Atrakcyjne, przyjemne w odbiorze wnętrze zaprojektowane przez Aleksandrę Karkoszkę jest ascetyczne z elementami botanicznymi. Kuchnię Hygge Bistro ustawił Maciej Zdybał. Menu obejmuje sprawiające przyjemność dania kuchni europejskiej. Na śniadanie zjemy tu przykładowo zapiekaną owsiankę z gruszką, miodem i orzechami. W daniach głównych znajdziemy policzki wieprzowe z puree ziemniaczano-rozmarynowym i duszoną cebulką z jabłkiem, zapiekane sakiewki z cukinią i porem w sosie pomidorowym czy pierogi. Jest też menu dziecięce, a w nim m.in. rosół z kluseczkami i klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym. Śniadania kosztują tu 8-14 zł, lunche (co tydzień inne) 16,90 zł, sałaty i makarony 16-18 zł, dania główne 12-32 zł. Karta alkoholi to piwa rzemieślnicze i kilkanaście win, w tym musujących. Cztery z nich dostępne są na kieliszki. Lokal ma 50 miejsc siedzących i ogródek na dodatkowe 30.

ul. Zachodnia 27, Kraków


więcej
poprzednia 1 2 3 4 5 następna

MAGAZYN

Nr 166/2017

NA OKŁADCE: Restaurator Piotr Popiński.
W ŚRODKU: wywiad z Henrym McGovernem, założycielem firmy AmRest, prowadzącej ponad 1200 restauracji w 13 krajach świata


PARTNERZY

Advertisement