x

Czy moda i jedzenie mogą iść w parze?

Kategoria: Lifestyle - blog    09.07.2019

Moda często kojarzy się ze szczupłymi modelkami, na których świetnie wyglądają ubrania, ale które nie mogłyby zostać wiarygodnymi ambasadorkami cukierni. Tymczasem znana sportowa marka Saucony Originals dokonała ciekawego mariażu mody i jedzenia.

Saucony \"Brown Beignet". Foto: materiały prasowe.
Saucony \"Brown Beignet". Foto: materiały prasowe.
W marcu tego roku marka Saucony Originals wypuściła buty inspirowane kawą. Teraz zapowiada kolejną premierę obuwia inspirowanego jedzeniem. Najnowszy model butów Saucony powstał we współpracy ze Sneaker Politics i Cafe du Monde, słynną nowoorleańską kawiarnią, w której pierwszą kawę podano w 1862 roku. Cafe du Monde słynie również z „beignet”, które można określić rodzajem pączków. To właśnie nimi inspirowane są buty Saucony „Brown Beignet”. Projekt oparty został na modelu Saucony Shadow 5000, który wpisuje się w stylistykę kultowych miejsc na kulturalnej mapie Nowego Orleanu. 

W modelu „Brown Beignet” efekt końcowy kreują odpowiednio dobrane kolory i akcenty. Podstawę stanowi miks zamszu, skóry oraz siateczki, ale kluczowym motywem jest dbałość o detale, jak przyprószone na biało panele w górnej partii cholewki, wprost odnoszące się do pudru, bez którego trudno wyobrazić sobie słynne pączki. Kolorami wiodącymi są odcienie beżu i brązu, a całość uzupełnia biała podeszwa z zielonym spodem, nawiązująca do charakterystycznego patio w Cafe du Monde. Biel jest również obecna na wyściółce oraz języku, gdzie widnieją także zielone logotypy kawiarni i butiku ze sneakersami. W ręce nabywców trafią jednak nie tylko buty, lecz także trzy pary sznurówek oraz wyjątkowe pudełko przygotowane z myślą o „smacznej” kolaboracji. 

Limitowana edycja butów jest dostępna w Polsce w sklepach Street Supply w Warszawie oraz Sneaker Studio w Krakowie. Model można nabyć w cenie 599,99 zł.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Chrząstowski: Poznań doceniony

W rodzimym światku gastronomicznym zapanowała ostatnio euforia. Ożył temat polskich restauracji w przewodniku Michelin.

Tomasz Źródłowski: Wino jest w porządku, ale... whisky jest szybsza

"Wine is fine, but whiskey’s quicker Suicide is slow with liqueur Take a bottle, drown your sorrows Then it floods away tomorrows" Ozzy Osbourne

Maciej Nowaczyk: W polskim winiarstwie najlepsze jeszcze przed nami

"The best is yet to come" - tytuł utworu Franka Sinatry chyba najlepiej oddaje prognozy dotyczące przyszłości branży winiarskiej w Polsce. Oby się spełniły!

Szef bez butów chodzi? Szef kuchni Przemysław Kaczmarek o tym, jak jadają kucharze

- Parafrazując znane przysłowie, chcę opisać zjawisko, które jest charakterystyczne dla naszej branży. Jak jadają szefowe i szefowie kuchni? Zazwyczaj szybko, na stojąco, nieregularnie i dość przypadkowo... - pisze Przemysław Kaczmarek, regionalny szef kuchni Unilever Food Solutions Polska.

Adam Chrząstowski: Małżeństwo z rozsądku

Jestem ciekaw, czy dobrze wam się kojarzy powyższy tytuł? Jedni powiedzą - jeśli związek, to tylko z miłości. Inni, że poważna decyzja podjęta na chłodno, bez emocji, lepiej rokuje, i to właśnie nazywamy rozsądkiem.

Agata Noszczyk: Nie próbuję być na sto procent "stąd"

Czwartek, wczesne popołudnie. Do restauracji wchodzi Pan Janusz, przywozi jak co tydzień ziemniaki,cebulę i buraki. Jego syn dźwiga worek marchewki, a w drugiej ręce niesie pęk porów. Przemarznięte, ale biorę.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej