- Pigwowiec. Foto: materiały prasowe.
- Jeżyna. Foto: materiały prasowe.
- Dzika róża. Foto: materiały prasowe.
- Dereń. Foto: materiały prasowe.
- Czarny bez. Foto: materiały prasowe.
Owoce zajmują szczególne miejsce w polskiej tradycji i mają szerokie zastosowanie w kuchni. To właśnie dlatego sieć MAKRO Polska postanowiła poszerzyć portfolio marki MAKRO Chef o pięć nowych pozycji: pigwowiec, dereń, czarny bez, jeżyna oraz dzika róża. Produkty występują w opakowaniach 1 kg i są głęboko mrożone, a po obróbce termicznej gotowe do spożycia.
Owoce pigwowca polecane są na dżemy i galaretki. Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią. Czarny bez jest doskonały jako baza do konfitur i nalewek. Z owoców dzikiej róży robi się najsłynniejsze nadzienie do pączków, a dżemy, soki i syropy w ich wykorzystaniem charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Dereń doskonale nadaje się jako składnik konfitur i marmolad. Jeżynowe dżemy, soki i kompoty smakują wyśmienicie, dlatego bez wątpienia ten owoc powinien znaleźć się w każdej kuchni.