x

Wietnamski Tran Tran w Warszawie

Kategoria: Miejsca    12.09.2019

Ofert kuchni wietnamskiej w Warszawie nie brakuje. Jednak Tran Tran rozczaruje wszystkich miłośników szybkich dań z woka. W należącej do Vinh Quang Trana restauracji panuje idea slow foodu oraz wspólnego celebrowania posiłków.

Vinh Quang Tran. Foto: materiały prasowe restauracji.
Vinh Quang Tran. Foto: materiały prasowe restauracji.
Właściciel kładzie nacisk na autentyczność podawanych dań, serwując kuchnię zdrową i przygotowaną z najlepszych składników (np. w wielu daniach standardowe mięso z kurczaka zostało zastąpione zdrowszym mięsem indyka lub kurczakiem zagrodowym). Kuchni szefuje Vu Duy Binh, który pracował w restauracjach renomowanych wietnamskich hoteli. Jego prawą ręką jest natomiast Taj-Wisanu Srijaikham, były szef kuchni Marriottu w Bangkoku. Restaurację testowo otworzono już na początku kwietnia – wtedy przychodzący goście mieli okazję wypowiedzieć się na temat serwowanych dań, co miało wpływ na ostateczne menu lokalu. Obecnie w karcie znaleźć można klasykę: zupę pho z wołowiną (duża porcja to koszt 25 zł), sajgonki i spring rollsy (15 do 22 zł) czy np. bu bo nam bo (29 zł), ale również mniej popularne dania takie jak curry geang pla salmon (żółte curry z łososiem, 42 zł) lub wołowinę/krewetki/chrupiącą kaczkę w sosie mango (39-45 zł). Restauracja oferuje też dania wegetariańskie i menu dla dzieci, a na gości codziennie czekają ciekawe promocje. Tran Tran to klimatyczny lokal pomysłu wietnamskiej projektantki. Aby podkreślić autentyczność, cały wystrój wraz z zastawą został sprowadzony z Wietnamu. Restauracja jest w stanie pomieścić do 45 osób wewnątrz lokalu. Na czerwiec zaplanowano otwarcie ogródka. Każdy spragniony wietnamskich smaków może ich spróbować w Tran Tran od poniedziałku do czwartku w godzinach 12.00-22.00 oraz w weekendy (piątek-niedziela) do 23.00. W tygodniu między 12.00 a 16.00 podawane są lunche – zupa + drugie danie (zawsze dwie opcje do wyboru) w cenie od 19,90 do 24,90 zł.

ul. Wilcza 20, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2019 nr 185.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej