x

Wojciech Amaro jednym ze 100 najlepszych szefów kuchni na świecie!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.09.2019

23-24 września odbył się w Barcelonie finał The Best Chef Awards 2019. Na liście 100 najlepszych znalazł się również przedstawiciel Polski.

Finaliści The Best Chef Awards 2019. Foto: materiały prasowe.
Finaliści The Best Chef Awards 2019. Foto: materiały prasowe.
Wojciech Modest Amaro zajął 90. miejsce tegorocznej edycji jednego z najbardziej prestiżowych rankingów szefów kuchni na świecie – The Best Chef. Był jedynym Polakiem wśród finalistów konkursu. Najważniejsze nagrody powędrowały do znanych szefów kuchni, jednak wśród nagrodzonych nie zabrakło również interesujących debiutów.

Zwycięzcy tego konkursu są nagradzani nie tylko za swoje zdolności kulinarne, ale również za te wszystkie cechy, które decydują o byciu dobrym szefem kuchni. Misją konkursu The Best Chef jest nie tylko nagradzanie umiejętności szefów kuchni, ale także inspirowanie młodych pokoleń adeptów sztuki kulinarnej oraz wychwytywanie nowych talentów.

Pierwsze miejsce na liście The Best Chef Top100 Award zdobył Björn Frantzén z restauracji Frantzén w Sztokholmie. Na drugim miejscu uplasował się Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania) – zwycięzca dwóch poprzednich edycji konkursu. Trzecie podium przypadło Davidowi Muñozowi (DiverXo, Madryt, Hiszpania).

Poza główną klasyfikacją przyznawana są również nagrody z kilku kategorii:

Tytuł The Best Chef City Gourmet Award zdobyli Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są najlepsi szefowie kuchni oraz najlepsze restauracje z miasta – gospodarza Gali wręczenia nagród.

Nagroda The Best Chef Rising Star Award powędrowała w tym roku do Pía León z restauracji Kjolle z Limy (Peru). Nagroda ta przyznana jest za niezwykły talent i postępy w świecie gastronomii.

The Best Chef Fol-LOVERS Award to nagroda za uznanie zdobyte w mediach społecznościowych. Wprowadzona została w 2018 roku. W Bercelonie została wręczona Grégoire’owi Bergerowi z restauracji Ossiano z Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie).

Najlepszym cukiernikiem (The Best Chef Pastry Award) 2019 roku został Jordi Roca z restauracji El Cellar de Can Roca z Girony (Hiszpania).

Za osiągnięcia artystyczne w kuchni wręczana jest The Best Chef Food Art Award. Zdobył ją Daniel Watkins z restauracji St Leonards z Londynu (Wielka Brytania).

Tytuł The Best Chef New Entry Award został wręczony Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są szefowie kuchni, którzy zajęli najwyższe miejsce w ranking wśród nowych kandydatów.

The Best Chef Voted by Chefs Award – nagrodę przyznawaną szefom kuchni przez szefów kuchni otrzymał Grant Achatz z restauracji Alinea z Chicago (USA).

Nagrodę The Best Chef Legend Award zdobył Eckart Witzigmann. Ta kategoria została stworzona, by docenić tych szefów kuchni, którzy nie wykonują już czynnie swojego zawodu, jednak wciąż mają ogromny wpływ na świat gastronomii.

Pełną listę zwycięzców można znaleźć na stronie: www.thebestchefawards.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej