Wojciech Modest Amaro zajął 90. miejsce tegorocznej edycji jednego z najbardziej prestiżowych rankingów szefów kuchni na świecie – The Best Chef. Był jedynym Polakiem wśród finalistów konkursu. Najważniejsze nagrody powędrowały do znanych szefów kuchni, jednak wśród nagrodzonych nie zabrakło również interesujących debiutów.
Zwycięzcy tego konkursu są nagradzani nie tylko za swoje zdolności kulinarne, ale również za te wszystkie cechy, które decydują o byciu dobrym szefem kuchni. Misją konkursu The Best Chef jest nie tylko nagradzanie umiejętności szefów kuchni, ale także inspirowanie młodych pokoleń adeptów sztuki kulinarnej oraz wychwytywanie nowych talentów.
Pierwsze miejsce na liście The Best Chef Top100 Award zdobył Björn Frantzén z restauracji Frantzén w Sztokholmie. Na drugim miejscu uplasował się Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania) – zwycięzca dwóch poprzednich edycji konkursu. Trzecie podium przypadło Davidowi Muñozowi (DiverXo, Madryt, Hiszpania).
Poza główną klasyfikacją przyznawana są również nagrody z kilku kategorii:
Tytuł The Best Chef City Gourmet Award zdobyli Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są najlepsi szefowie kuchni oraz najlepsze restauracje z miasta – gospodarza Gali wręczenia nagród.
Nagroda The Best Chef Rising Star Award powędrowała w tym roku do Pía León z restauracji Kjolle z Limy (Peru). Nagroda ta przyznana jest za niezwykły talent i postępy w świecie gastronomii.
The Best Chef Fol-LOVERS Award to nagroda za uznanie zdobyte w mediach społecznościowych. Wprowadzona została w 2018 roku. W Bercelonie została wręczona Grégoire’owi Bergerowi z restauracji Ossiano z Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie).
Najlepszym cukiernikiem (The Best Chef Pastry Award) 2019 roku został Jordi Roca z restauracji El Cellar de Can Roca z Girony (Hiszpania).
Za osiągnięcia artystyczne w kuchni wręczana jest The Best Chef Food Art Award. Zdobył ją Daniel Watkins z restauracji St Leonards z Londynu (Wielka Brytania).
Tytuł The Best Chef New Entry Award został wręczony Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch z restauracja Disfrutar z Barcelony (Hiszpania). W tej kategorii nagradzani są szefowie kuchni, którzy zajęli najwyższe miejsce w ranking wśród nowych kandydatów.
The Best Chef Voted by Chefs Award – nagrodę przyznawaną szefom kuchni przez szefów kuchni otrzymał Grant Achatz z restauracji Alinea z Chicago (USA).
Nagrodę The Best Chef Legend Award zdobył Eckart Witzigmann. Ta kategoria została stworzona, by docenić tych szefów kuchni, którzy nie wykonują już czynnie swojego zawodu, jednak wciąż mają ogromny wpływ na świat gastronomii.
Pełną listę zwycięzców można znaleźć na stronie: www.thebestchefawards.com.