x

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Kategoria: Wino    26.09.2019

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Ciepły klimat Roztocza, znaczące różnice temperatur między dniem a nocą, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki nie tylko do uprawy winorośli. To region, który słynie z owoców: gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek.
– Mają one te same właściwości, co winogrona: intensywną barwę, bogaty aromat, zbalansowany świeży smak, wyczuwalne nuty pestek, kwasowość i delikatną naturalną słodycz – podkreśla Artur Dubaj, główny technolog Ambra. – Pracujemy z najlepszymi lokalnymi sadownikami, którzy gwarantują najwyższą jakość zbiorów.
Ze szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało sześć polskich win. Dwa z nich to wina białe: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), trzy kolejne to wina czerwone: Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia (półsłodkie), Czarna porzeczka (słodkie). Ofertę Winiarni Zamojskiej uzupełnia wino różowe Rose (półsłodkie).

–  To propozycja dla konsumentów poszukujących regionalnych produktów i zainteresowanych polskimi winami – mówi Artur Dubaj.
Na Roztoczu już od średniowiecza zakładano winnice. Współczesny Roztoczański Szlak Winnic zrzesza kilkanaście winnic na trasie 200 km. To właśnie tu Grupa Ambra zainicjowała Fundację Winiarnie Zamojskie, której celem jest wpieranie polskich winiarzy i sadowników. Wśród swoich trzech głównych zadań wymienia: ochronę i stworzenie warunków dla rozwoju polskiego winiarstwa, ułatwienie inwestycji w produkcję win gronowych i owocowych oraz ich promocję.
Wina z Winiarni Zamojskiej dostępne są w sprzedaży w opakowaniach o pojemności 750 ml oraz 500 ml w przypadku Lodowego. Rekomendowana cena w kanale handlu nowoczesnego i tradycyjnego to 24,99 zł.


Winiarnia Zamojska - Rose
Kolor wina: różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Kupaż wina gruszkowego z dodatkiem czarnej porzeczki. Wino z porzeczki daje intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak łagodnością, świeżością i słodyczą. Klasyczny, zbalansowany róż, z kwiatowym, orzeźwiającym finałem.
Świetnie pasuje do sałat, przystawek, ryb, ale jest na tyle owocowe, że można je smakować solo.

Winiarnia Zamojska - Czerwona Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: półwytrawne
Temperatura podawania: 13-16°C
Zbalansowane, lekkie czerwone wino o orzeźwiającym smaku i z dobrze zrównoważoną kwasowością.
Pasuje do cielęciny, grillowanych warzyw i deserów.

Winiarnia Zamojska - Wiśnia
Kolor wina: czerwone
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: 10-13°C
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie. Wyczuwalne soczyste wiśnie, które komponują się z pestkową nutą tworzą jedną, spójną, aromatyczną całość.
Pasuje do sałatek z łososiem, pieczonych mięs, domowych ciast i lodów.

Winiarnia Zamojska - Czarna Porzeczka
Kolor wina: czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: 13-16°C
Intensywne czerwone wino o głębokiej barwie. Wyczuwalne soczyste, dojrzałe i aromatyczne czarne porzeczki doskonale komponują się w dobrze zbalansowaną całość. Czas będzie temu winu sprzyjał.
Pasuje do dziczyzny, pieczeni z lżejszymi sosami, gulaszów i deserów czekoladowych

Winiarnia Zamojska - Gruszka
Kolor wina: białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Lekkie, orzeźwiające wino, idealne na upalne dni. Smak jest delikatny i świeży, przyjemnie podbity słodkością.
Pasuje do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów

Winiarnia Zamojska - Lodowe
Kolor wina: białe
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 °C
Wina lodowe to winiarskie rarytasy północy. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek.
Ten wyjątkowy trunek doskonale smakuje sam w sobie, natomiast świetnym dodatkiem do wina lodowego są sery, orzechy, suszone i świeże owoce, desery.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej