- Konkurs Latte Art na Dniu Kawy z Segafredo. Foto: materiały prasowe.
Wydarzenie zorganizowane przez Segafredo Zanetti Poland wraz z należącą do marki szkołą baristów Coffee Art Masters zgromadziło zarówno licznych profesjonalistów z kawowej branży, jak i miłośników aromatycznego naparu. W tym roku w ramach Dania Kawy odbył się również konkurs Latte Art, w którym mogli wziąć udział zarówno profesjonalni bariści, jak i utalentowani entuzjaści. Gościem specjalnym i zarazem jednym z sędziów konkursu był Christian Tirro z Accademia Italiana Baristi, który opowiedział wszystkim zgromadzonym o początkach swojej pasji do kawy.
- Od lewej: Christian Tirro, Grzegorz Staszowski, Maciej Zabochnicki. Foto: materiały prasowe.
W trakcie Dnia Kawy można było również poznać tajniki profesjonalnej degustacji kawy, czyli cuppingu. Warsztaty z oceny kawy poprowadził Grzegorz Staszowski, Trener i Head Barista w Coffee Art Masters Segafredo Zanetti Poland. Zaprezentowano także alternatywne metody parzenia kawy oraz najnowsze kawowe specialty sygnowane Coffee Art Masters: Ethiopia i Kenya. O planach rozwoju marki Segafredo opowiedziała Monika Dutkiewicz, General Manager Segafredo Zanetti Poland.
Każdy z gości miał również okazję przygotować własną, rzemieślniczą tabliczkę czekolady oraz otrzymał w prezencie kupon zniżkowy na szkolenia Home Barista realizowane przez szkołę baristyczną Segafredo. Ponieważ, jak twierdzą przedstawiciele marki: źródłem wysokiej jakości serwowanego napoju, są nie tylko doskonałe ziarna, ale także wiedza i umiejętności baristy.
Więcej informacji na: https://zarabiajnakawie.pl/