x

Kobiecy Punkt Jedzenia

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    01.10.2019

Sześć kobiet i sześć kobiecych punktów… jedzenia! Pod koniec sierpnia w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się kolacja, podczas której w roli głównej wystąpiły utalentowane szefowe kuchni.

Profesjonalna gastronomia to wciąż obszar zdominowany przez mężczyzn. To oni na ogół pełnią rolę szefów kuchni, wygrywają najważniejsze konkursy kulinarne i zabierają głos w istotnych kwestiach związanych z gotowaniem. A przecież w gastronomii nie brakuje kobiet, które swoim talentem, energią i kreatywnością inspirują, zaskakują i cieszą swoich gości.

To właśnie z potrzeby pokazania kobiecych osobowości powstał pomysł na „Kobiecy punkt jedzenia”. W Concordia Taste podczas jednego wieczoru spotkało się sześć utalentowanych kobiet, które pokazały, że w profesjonalnej kuchni kobiecy głos jest jak najbardziej słyszalny i zauważalny!

Kobiety to znane szefowe kuchni: Maria Przybyszewska (Cafe Bar Hawana, Warszawa), Justyna Słupska Kartaczowska (Jadka, Wrocław), Katarzyna Daniłowicz (Olszewskiego 128, Wrocław), Malika Szyc Juchnowicz (Malika, Gdynia), Kasia Górczyk Bąk (Concordia Taste, Poznań), Ewelina Gracz (Nadzieja, Poznań). Każda z nich przygotowała swoje dania, a w menu znalazły się między innymi: ceviche z łososia MOWI i dorsza, bulion z karmelizowanych warzyw z grzybami, dolme z liści winogron z grzybowym risotto i ośmiornicą oraz policzek cielęcy z grzybami i czerwoną różą. Za dobór win odpowiadała Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś, a całą kolację prowadziła blogerka i krytyczka kulinarna Małgorzata Minta (Minta Eats).

Partnerem kolacji była Fundacja „Kosmos dla Dziewczynek”, wspierająca rozwój małych kobiet już od najmłodszych lat. Kolacji towarzyszyła się licytacja, podczas której udało się zebrać ponad 4000 zł – zostaną przekazane właśnie na rzecz Fundacji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej