x

Lwowska Rest. Baczewskich w Warszawie

Kategoria: Miejsca    02.10.2019

Otwarta w styczniu br. Rest. Baczewskich z marszu stała się jednym z najgorętszych miejsc wśród gastronomicznych debiutów Warszawy. To siostrzany lokal jednej z najpopularniejszych lwowskich restauracji, funkcjonującej tam od 2013 r.

Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
Dania z Rest. Baczewskich. Foto: Krzysztof Terlecki/Studio Foton Flash Video.
W Warszawie mieści się w odrestaurowanym w stylu neorenesansowym Pałacyku Szucha. I to za sprawą przepięknych wnętrz tak szybko zdobyła zainteresowanie gości. Miejsce jest eleganckie, choć obsługa zastrzega, że serwis i atmosfera ma tu panować luźna. Zachwycają detale: stylowe meble, repliki przedwojennych plakatów reklamowych wódki Baczewski, wszechobecne butelki i gąsiory pełne nalewek, kominek czy też fortepian, z którego płynąca wieczorami muzyka umila czas biesiadnikom. Właścicielem restauracji jest Kumpel Group, prowadząca również restaurację Baczewskich we Lwowie oraz kilka innych, o różnych profilach. Nad jakością i kompozycją menu czuwa szef kuchni Artur Cichomski, zaś przez kartę win liczącą ok. 250 indeksów przeprowadzi nas sommelier Maciej Przepiórkiewicz. Menu Rest. Baczewskich jest połączeniem tradycyjnych dań z siostrzanej restauracji ze Lwowa oraz warszawskich specjałów. Za dania popisowe uznać można tatarską hordę, czyli zestaw 3 tatarów: z sarny, jelenia i wołowego (75 zł), królewską gicz jagnięcą (69 zł), śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką (28 zł), czy banosz, czyli lwowska mamałyga (36 zł). W godzinach 12-16 serwowany jest lunch (39 zł, dwa zestawy: mięsny i wege). Z ciekawostek należy dodać, że restauracja prowadzi własną produkcję nalewek, wędlin, smalcu, a kucharze wędzą ryby, mięsa, robią kiszonki. W ciągu miesiąca zostanie uruchomiona piekarnia, która znajdzie się w sąsiadującej z restauracją Kordegardzie. Oferta alkoholowa to mocna strona lokalu – w jednej z sal funkcjonuje koktajl bar z autorską kartą koktajli, dużym wyborem alkoholi z całego świata, własnymi nalewkami (ponad 40 rodzajów) i własną marką piwa REST. To dobre miejsce zarówno na romantyczną kolację, jak i spotkanie biznesowe. Powierzchnia dla klientów to ponad 800 mkw., razem z tarasami pomieści ponad 200 osób w serwisie a la carte.

aleja Christiana Szucha 17/19, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nestlé Polska otwiera restaurację w Zatorze pod Krakowem

Globalna firma na rynku FMCG wkracza do branży restauracyjnej. Powstaje lokal gastronomiczny pod szyldem znanej marki roślinnej Nestlé Polska.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Piekarnia Chaud Pain otwiera nowe punkty w stolicy

Warszawska piekarnia słynąca z wypieków we francuskim stylu zamienia się w sieć. W piątek, 19 maja, otworzono dwa nowe punkty Chaud Pain, a w najbliższych tygodniach ma powstać trzeci - wszystkie zlokalizowane w centrum stolicy.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej