x

Zwycięzcy 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    03.10.2019

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 poznańskiego Hotel Puro to laureaci pierwszego miejsca Kulinarnego Pucharu Polski. Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się 1-2 października w Poznaniu.

Zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kulinarny Puchar Polski – konkurs z rekomendacją najważniejszych stowarzyszeń branżowych w Polsce i cieszący się ogromnym prestiżem wśród szefów kuchni – był wydarzeniem towarzyszącym Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO/INVEST HOTEL. O najwyższe miejsce na podium walczyło 10 ekip kucharskich wyłonionych w ramach konkursów kwalifikacyjnych, które odbywały się w całej w Polsce od października ubiegłego roku.
– Taki sposób eliminacji do finału zapewnia bezstronność i pozwala wyłonić naprawdę znakomitych w swym zawodzie ludzi, oddanych zawodowi kucharza, a co najważniejsze z głową pełną pomysłów i doskonale opanowanymi technikami kulinarnymi – mówi Agnieszka Glamowska, menedżer Kulinarnego Pucharu Polski.
Każda z zakwalifikowanych drużyn przygotowała 3 dania. Dużej dawki pomysłowości wymagała przystawka, w której obligatoryjne do zastosowania były papryka świeża, ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła. Zawodnicy musieli także zaserwować danie główne z użyciem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. W deserze natomiast pojawiły się: gruszka i orzechy laskowe.
Te wyborne dania, które wyszły spod rąk niezwykle utalentowanych kucharzy oceniało międzynarodowe jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem sędziowskim zasiedli również: Jean Bos, Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Bartosz Peter (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w latach 2017 i 2018) oraz Emmanuel Lorieux, Sean Owens, Alain Hostert i Sebastian Pettersson. Jury najwyższe noty przyznało Bartoszowi Fabisiowi i Michałowi Kozłowskiemu, którzy reprezentowali Nifty no.20 Hotel Puro Poznań.
Dalej na podium uplasowali się: Paweł Kubera i Paweł Żurkowski z Hotel DeSilva Premium w Poznaniu (II miejsce) oraz Marcin Nowak i Maciej Małecki z Puro Hotel Warszawa (III miejsce).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej