x

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Kategoria: Wino    03.10.2019

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

Natalia Stankiewicz. Foto: archiwum prywatne.
Natalia Stankiewicz. Foto: archiwum prywatne.
Dlaczego wino?
Początkowo dla podniesienia kwalifikacji zawodowych. Po pewnym czasie wino okazało się moją pasją i celem w życiu. Zdobywanie wiedzy i rozwijanie umiejętności w tym zakresie jest dla mnie kluczowe zarówno w strefie zawodowej, jak i tej prywatnej.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Z gastronomią jestem związana już od dziesięciu lat. Zaczęłam w restauracji Jeff ’s na Polu Mokotowskim, to była prawdziwa szkoła życia! Później były inne restauracje i inny poziom serwisu – wszystko po to, by piąć się w górę, wiedzieć i umieć więcej.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Dla mnie numerem jeden jest Szymon Milonas. Dostrzegł we mnie talent i pomógł mi go rozwijać. Dzisiaj mogę go nazwać nie tylko swoim mentorem, ale też przyjacielem. Głęboko podziwiam też Tomka Koleckiego, jest chodzącą encyklopedią. Z młodszego pokolenia sommelierów moim autorytetem jest Piotr Pietras – jego wiedza i osiągnięcia robią na mnie ogromne wrażenie.

Co robisz, żeby się rozwijać jako sommelier?
Każdą wolną chwilę przeznaczam na udział w seminariach i degustacjach. Dużo czytam i próbuję. Z uwagą słucham tych mądrzejszych od siebie, którzy mają często i po 20 lat doświadczenia więcej niż ja. Dzięki temu mam w sobie dużo pokory oraz ambicję, żeby iść do przodu i czerpać od nich jak najwięcej.

Gdybyś mogła spróbować dowolnego wina, jakie byś wybrała i z kim byś je wypiła?
Lista win, których chciałabym spróbować, jest tak długa, że zabraknie nam na nią miejsca, co samo w sobie jest dla mnie pięknem i kwintesencją tego zawodu. Jeśli jednak muszę koniecznie wybrać, będzie to Vega Sicilia Unico Reserva Especial Edición. Z kim? Dla przyjemności z narzeczonym, dla wiedzy – z moimi autorytetami.

Dobry sommelier jest...?
Osobą, która słucha swoich gości i odpowiada na ich potrzeby. Jest profesjonalny, ale jednocześnie serdeczny. Imponuje wiedzą, ale nie buduje bariery pomiędzy sobą a ludźmi, których obsługuje. Pamięta, że jej lub jego praca polega na świadczeniu usług.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Beczkowane Soave Superiore z pierogami z sandaczem w sosie maślano-winnym z dodatkiem skórki cytrynowej. Kwasowość wina doskonale radzi sobie z maślanym sosem, a jego owocowość sprawia, że aromaty cytrusowe dosłownie eksplodują w ustach. Mało konwencjonalnie, ale tak właśnie lubię – zaskakująco.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Zadowoleni goście, serwowanie win do każdego stołu. Ciągły rozwój, sezonowość karty dań i win, co gwarantuje brak nudy. Nigdy nie stoję w miejscu, nie potrafiłabym inaczej spędzać swoich dni.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Daję z siebie wszystko. Wkładam w swoją pracę pełnię mojego zaangażowania. Staram się edukować i zachęcać – wyrwać swoich gości z ich strefy komfortu, pokazać wina, które są poza mainstreamowym nurtem. Pod koniec dnia zazwyczaj jestem pewna, że moja karta win jest ciekawa, pairingi są dobre, a serwis na bardzo dobrym poziomie.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Białe koszule. Nie ma sposobu, żeby utrzymać je w czystości przez cały dzień, a plamy z czerwonego wina w którymś momencie przestają chcieć się sprać. Bardzo mnie to irytuje.

Natalia Stankiewicz
Stanowisko: head sommelier w restauracji Opasły Tom w Warszawie
Data i miejsce urodzenia: 8 stycznia 1990 r., Koszalin
Ukończyła kursy WSET na poziomie drugim i trzecim. Prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland w 2016 r. W latach 2016-2018 współtworzyła i prowadziła Wine Bar na Nocnym Markecie w Warszawie – koncept street wine był winiarską odpowiedzią na street food. Aktualnie w Opasłym Tomie tworzy kartę win opierającą się na trunkach z Polski i Europy Środkowej.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 4/2019 nr 184.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej