x

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    04.10.2019

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

Do konkursu stanęło 7 dwuosobowych zespołów. Uczniowie musieli wykorzystać składniki obowiązkowe, do których mogli dobrać produkty ze specjalnie przygotowanej spiżarni. Jury przyznawało punkty za smak i wygląd potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednią temperaturę dania. Pracę uczniów oceniano też pod względem technicznym. Punkty można było zdobyć za prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy.
Jury, w składzie: Bartosz Peter (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Adam Woźniak (Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Paweł Wątor (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku) oraz Piotr Hermann (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Gdańsk), przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych ekip:
I miejsce zajęli Kinga Piotrowska i Jakub Owczarek, którzy zaserwowali pierś z kaczki, kaszotto z pęczaku z borowikami i dynię oraz espumę dyniową ze śliwką nadziewaną musem z kaczki
II miejsce przypadło Aleksandrze Hallman oraz Natalii Kubiak, które przygotowały pierś z kaczki z szarpanym udkiem confit oraz dyniowy pęczak z chipsami ze skorzonery.
Oba zespoły zakwalifikowały się do finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, podczas którego zmierzą się z uczniami ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Wrocławia i Warszawy. Stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej