tuszka śledzia bałtyckiego, osolona i doprawiona pieprzem, mąka pszenna lub ryżowa do oprószenia ryby, olej rzepakowy do smażenia, kwaśna śmietana
Baba ziemniaczana:
1 kg ziemniaków wysokoskrobiowych,
1 średnia żółta cebula,
1 całe jajko,
100 g wędzonych kalmarów pokrojonych w drobną kostkę (imitacja skwarek),
2 czubate łyżki mąki pszennej,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
drobno zmielone płaty nori zamiast majeranku, też do smaku,
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj z cebulą na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Ze startych ziemniaków odlej wodę, zachowując osadzoną na dnie skrobię. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, algi i przyprawy. Wymieszaj i dodaj skwarki z kalmarów. Przełóż babkę do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
Śledzia oprósz mąką i smaż na dobrze nagrzanym oleju rzepakowym aż się ozłoci. Ułóż na podgrzanej pajdzie baby ziemniaczanej, oblanej kwaśną śmietaną.
Autor: Bartosz Lisek
Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.