x

Śledź smażony na babie

Kategoria: Karta - dania    09.10.2019

Śledź smażony na babie według autorskiego przepisu Bartosza Liska. Jak sam mówi: "Między innymi tak dba się o siebie w swojej restauracji. W tym daniu jest wszystko, co kocham: smażony śledź, kwaśna śmietana i baba ziemniaczana".

Śledź smażony na babie. Foto: Michał Radwański.
Śledź smażony na babie. Foto: Michał Radwański.
Składniki:
tuszka śledzia bałtyckiego, osolona i doprawiona pieprzem, mąka pszenna lub ryżowa do oprószenia ryby, olej rzepakowy do smażenia, kwaśna śmietana

Baba ziemniaczana:
1 kg ziemniaków wysokoskrobiowych,
1 średnia żółta cebula,
1 całe jajko,
100 g wędzonych kalmarów pokrojonych w drobną kostkę (imitacja skwarek),
2 czubate łyżki mąki pszennej,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
drobno zmielone płaty nori zamiast majeranku, też do smaku,
2-3 rozgniecione ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj z cebulą na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Ze startych ziemniaków odlej wodę, zachowując osadzoną na dnie skrobię. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, algi i przyprawy. Wymieszaj i dodaj skwarki z kalmarów. Przełóż babkę do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
Śledzia oprósz mąką i smaż na dobrze nagrzanym oleju rzepakowym aż się ozłoci. Ułóż na podgrzanej pajdzie baby ziemniaczanej, oblanej kwaśną śmietaną.

Autor: Bartosz Lisek

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej