x

Fork Restaurant w Warszawie - polska kuchnia z międzynarodowym akcentem

Kategoria: Miejsca    10.10.2019

Fork Restaurant to drugi autorski lokal znanego szefa kuchni Roberta Sowy. Działa od października ub.r. przy ul. Wspólnej, zaledwie dwie przecznice od pierwszego konceptu - N31 przy Nowogrodzkiej, który w ciągu trzech lat działalności doczekał się tytułu Najlepszej Restauracji w Polsce 2017.

Fork Restaurant. Foto: materiały prasowe.
Fork Restaurant. Foto: materiały prasowe.
Goście mają czasami trudności z dostępnością i rezerwacją miejsc, stąd decyzja Roberta Sowy, by uruchomić restauracyjną „siostrę” w pobliżu. Świetna lokalizacja w centrum miasta w zabytkowej kamienicy oraz duże trzyskrzydłowe witryny to doskonała wizytówka Fork Restaurant. Za wizję wnętrza odpowiada zespół JMW Architekci. Zaprojektowali przestrzeń z myślą o kameralnych spotkaniach i większych wydarzeniach. W głównej sali na 35 miejsc mieści się stylowy bar, wydzielono tu także nastrojowy zakątek dla 8 osób, w którym przez szybę można podglądać pracę kucharzy. Na tyłach lokalu znajduje się sala przeznaczona na spotkania branżowe i okolicznościowe – spodoba się wielbicielom dobrej jakości alkoholi i cygar. Na poziomie piwnicy umiejscowiono jeszcze wine bar.
Elegancki wystrój utrzymany jest w klimacie znanym z siostrzanej restauracji N31. Tu również królują dyskretne szarości i biele oraz drewno. Całość jest spójna z koncepcją Fork Restaurant jako lokalu dla wymagających klientów. Szefem kuchni jest Łukasz Kubow, który wcześniej pracował w takich stołecznych restauracjach jak Z57 na Saskiej Kępie, Porto Praga, Mokotów Bistro, Informal Kitchen i Manoush. Nadzoruje go Robert Sowa. Obaj postawili na podawaną w oryginalny sposób kuchnię polską z międzynarodowymi akcentami. Ceny przystawek wahają się od 31 do 49 zł, dań głównych – od 41 do 99 zł, a deserów od 18 do 25 zł.
Spośród przekąsek warto się skusić na szparagi z jajkiem poche, serem korycińskim, majonezem truflowym i oliwą z dzikim czosnkiem (31 zł) oraz pierożki z gęsiną, prawdziwkami, konfiturą z pomidorów i serem korycińskim (35 zł). Popisowe dania główne to m.in. schabowy z kością ze świni złotnickiej podany z purée ziemniaczanym, mizerią i młodą kapustą z boczkiem (49 zł), polik wołowy z sosem porto, wiśniami, szparagami i gołąbkiem z kaszą gryczaną (58 zł) oraz śródziemnomorska ryba kulbin z pieca serwowana z cytrusami, czarną soczewicą i cukinią (65 zł). Jeśli ktoś chce skosztować większego wyboru potraw, może zdecydować się na menu degustacyjne w cenie 200 zł. Menu lunchowe serwowane w godz. 12:00-16:00 kosztuje 29 zł za trzy dania. W sierpniu przykładowo można było zjeść w zestawie: chłodnik z marchewki, pomarańczy i fenkułu z imbirem, koftę z indyka z salsą pomidorową, kuskusem i papryką oraz sałatkę owocową z kremem mascarpone. Wybór win jest spory: 9 musujących, 22 białe, 32 czerwone, jedno różowe i 2 deserowe, m.in. z Polski, Mołdawii, Węgier, Włoch, Niemiec, Francji, Hiszpanii i Argentyny. Oprócz win w ofercie są polskie nalewki, wódka, whisky, tequila, gin, rum, koniaki, aperitify i digestify oraz piwo.

ul. Wspólna 35, Warszawa

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej