TURMERIC FIZZ
- 50 ml wódki kurkumowej*,
- 20 ml syropu ananasowego*,
- 20 ml soku z limonki,
- 20 ml białka z kurzego jaja,
- piwo imbirowe do uzupełnienia koktajlu,
- garnish: mały szczyt mięty i miks pikantnych papryk.
*Wódka kurkumowa: korzeń kurkumy obierz łyżeczką po uprzednim sparzeniu. Zetrzyj na tarce 10 g kurkumy i umieść w słoiku. Dodaj łyżkę cukru i dolej 700 ml wódki. Zakręć słoik i odstaw na dobę, po 12 godz. wstrząśnij miksturę. Klaruj przez gazę i zabutelkuj. Kurkuma barwi silnie, dlatego należy używać rękawiczek, a tarkę szybko i dokładnie wyczyścić.
*Syrop ananasowy: pokrój drobno 200 g dojrzałego ananasa. Umieść w słoiku i zasyp 300 g cukru. Dodaj 40 ml wódki i odstaw na dobę. Następnie odcedź syrop przez sito lub gazę i zabutelkuj. Przechowuj w lodówce. Pozostałości ananasa możesz przeznaczyć na purée, do wypieków, zalać wybranym alkoholem (likier) lub przygotować większą ilość syropu.
Schłodź wysoką szklankę w zamrażarce. Wszystkie składniki (oprócz piwa imbirowego) połącz w shakerze i wstrząśnij bez lodu, a następnie z lodem. Do schłodzonego szkła wlej 40 ml piwa imbirowego. Przelej koktajl do szklanki przez podwójne sitko. Posyp miksem suszonych papryk i przypraw. Ozdób szczytem mięty.
Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.