x

Koktajl Turmeric frizz według Adama Grądziela

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Współtwórca KiTi Bar i Kita Koguta proponuje koktajl na bazie wódki kurkumowej i syropu ananasowego.

Adam Grądziel. Foto: World Class.
Adam Grądziel. Foto: World Class.
– Jestem dumny, że mogę być częścią współczesnej sceny barowej. Jest bogata w inspirujące postaci, które w autorskich barwach kolorują fundamenty kultury koktajlowej. Myśl gastronomiczna postępuje za nią kolejne koncepty, które wzbogacają scenę o nowe wartości. Osobiście uważam, że przed nami jeszcze mnóstwo pracy opierającej się na edukacji, docieraniu do szerszego grona potencjalnych fanów kultury koktajlowej. I nie ma się o co martwić. Dzięki takiemu projektowi jak World Class Polska okazuje się całkiem pokaźną kuźnią talentów – warsztatem osobowości, które imponują zaangażowaniem i poświęceniem. Uważam, że jesteśmy na właściwej ścieżce rozwoju, a przyszłość tej sceny jest w dobrych rękach.

Koktajl Turmeric frizz. Foto: World Class.
Koktajl Turmeric frizz. Foto: World Class.

TURMERIC FIZZ
- 50 ml wódki kurkumowej*,
- 20 ml syropu ananasowego*,
- 20 ml soku z limonki,
- 20 ml białka z kurzego jaja,
- piwo imbirowe do uzupełnienia koktajlu,
- garnish: mały szczyt mięty i miks pikantnych papryk.

*Wódka kurkumowa: korzeń kurkumy obierz łyżeczką po uprzednim sparzeniu. Zetrzyj na tarce 10 g kurkumy i umieść w słoiku. Dodaj łyżkę cukru i dolej 700 ml wódki. Zakręć słoik i odstaw na dobę, po 12 godz. wstrząśnij miksturę. Klaruj przez gazę i zabutelkuj. Kurkuma barwi silnie, dlatego należy używać rękawiczek, a tarkę szybko i dokładnie wyczyścić.
*Syrop ananasowy: pokrój drobno 200 g dojrzałego ananasa. Umieść w słoiku i zasyp 300 g cukru. Dodaj 40 ml wódki i odstaw na dobę. Następnie odcedź syrop przez sito lub gazę i zabutelkuj. Przechowuj w lodówce. Pozostałości ananasa możesz przeznaczyć na purée, do wypieków, zalać wybranym alkoholem (likier) lub przygotować większą ilość syropu.

Schłodź wysoką szklankę w zamrażarce. Wszystkie składniki (oprócz piwa imbirowego) połącz w shakerze i wstrząśnij bez lodu, a następnie z lodem. Do schłodzonego szkła wlej 40 ml piwa imbirowego. Przelej koktajl do szklanki przez podwójne sitko. Posyp miksem suszonych papryk i przypraw. Ozdób szczytem mięty.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kinley® zmienia wizerunek i wprowadza nową formułę produktów

W pełni naturalne owocowe i botaniczne aromaty, połączenie klasycznych toników z zaskakującymi smakami yuzu, kardamonu czy cytrusów oraz nowość o smaku czarnego bzu. To wszystko kryje się w odświeżonym portfolio Kinley, stworzonym z myślą o celebracji chwil dla siebie podczas wczesnego wieczoru.

Do Coca-Cola HBC Polska dołącza nowa marka kawy

Realizując założenia strategii biznesowej 24/7 ten globalny koncern napojowy rozszerza udział kawy w ofercie i nawiązuje strategiczne partnerstwo z Caffè Vergnano - rodzinną marką z Włoch, z ponad 140-letnią tradycją.

Koktajle z winem

Wino stanowiło składnik koktajli alkoholowych wiele wieków przed tym, gdy powstało słowo "koktajl". Mimo to cabernety i chardonnay nie należą do najchętniej wybieranych przez barmanów składników ich kompozycji. A to duży błąd, bo mogą wiele zaoferować.

Karta koktajlowa w czasach kryzysu

Tworzenie kart koktajlowych to teraz nie lada łamigłówka. Zadania nie ułatwiają stale rosnące ceny surowców i coroczne podwyżki. Dla wielu szefów barów najbliższe miesiące być może będą najtrudniejszymi w ich karierze, a z pewnością jednymi z najbardziej kreatywnych.

Najlepszy współczesny gin na świecie pochodzi z Polski! Krajowy trunek wygrywa World Gin Awards

Tytuł najlepszego współczesnego ginu na świecie zdobył polski rzemieślniczy Heritage Magnolia Gin. - Nigdy, przenigdy, nie marzyliśmy o takim tytule. Ale czasem rzeczywistość prześciga marzenia - mówią twórcy trunku, Aleksandra i Marcin Czajkiewicz.

Kawa Kobieca - zamiast kwiatów na Dzień Kobiet. Projekt non profit palarni HAYB i Your KAYA

Z okazji Dnia Kobiet warszawska palarnia kawy speciality HAYB już po raz czwarty stworzyła Kawę Kobiecą. Całkowity zysk z jej sprzedaży zostanie przekazany fundacjom walczącym o prawa kobiet - Okresowej Koalicji oraz Feminotece.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej