BISHOP N°2
- 40 ml bourbonu,
- 3 0 ml syropu na bazie czerwonego wina z przyprawami*,
- 20 ml soku z cytryny,
- 10 ml białka jajka,
- 1 dash Angostura bitters,
- garnish: starta gałka muszkatołowa i skórka z pomarańczy.
*Syrop na bazie czerwonego wina z przyprawami: czerwone wino połącz z cukrem w proporcji 1:1 oraz z cynamonem, goździkami, imbirem, skórkami z cytryny i pomarańczy. Gotuj, aż zawartość płynu zmniejszy się o około połowę.
Połącz wszystkie składniki koktajlu w shakerze i wstrząśnij najpierw bez lodu, a następnie z lodem. Przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekoruj startą gałką muszkatołową oraz skórką z pomarańczy.
Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.