x

Koktajl Beekeepers treasure według Dawida Pytkowskiego

Kategoria: Karta - napoje    17.10.2019

Barman w El Koktel proponuje koktajl na bazie rumu.

Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
Dawid Pytkowski. Foto: World Class.
– Polska scena barmańska tętni życiem i ogromnie się cieszę, że zauważają to także nasi goście. Nie tylko czerpiemy z obserwacji zagranicznych trendów barowych i lokali, ale coraz częściej widać, że rodzimi barmani wypracowują własny styl zakorzeniony w polskiej kulturze. Praca za barem to dla mnie niekończące się poszukiwania aktualnych trendów i nowinek. Obecnie bezapelacyjnie króluje zero waste, który ogromnie wpływa na to, jak wygląda funkcjonowanie lokalu.

Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.
Koktajl Beekeepers treasure. Foto: World Class.

BEEKEEPERS TREASURE
- 45 ml rumu starzonego infuzowanego żubrówką*,
- 5 ml redukcji soku jabłkowego i miodu lipowego (w proporcji 2:1)*,
- garnish: trawa żubrowa.

*Infuzja: 5 ździebeł turówki wonnej zalej 150 ml ciemnego rumu i odczekaj dobę.
*Redukcja: do świeżego soku jabłkowego dodaj kwas askorbinowy w celu powstrzymania procesu utleniania (brązowienia). Następnie dokładnie odcedź.Dodaj pektyny winiarskie do klarowania soku i zaczekaj dobę. Zlej klarowną ciecz i zredukuj o około 85% na małym ogniu w celu uzyskania syropu.

Składniki zamieszaj z lodem i ozdób trawą żubrową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 7-8/2019 nr 187.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kinley® zmienia wizerunek i wprowadza nową formułę produktów

W pełni naturalne owocowe i botaniczne aromaty, połączenie klasycznych toników z zaskakującymi smakami yuzu, kardamonu czy cytrusów oraz nowość o smaku czarnego bzu. To wszystko kryje się w odświeżonym portfolio Kinley, stworzonym z myślą o celebracji chwil dla siebie podczas wczesnego wieczoru.

Do Coca-Cola HBC Polska dołącza nowa marka kawy

Realizując założenia strategii biznesowej 24/7 ten globalny koncern napojowy rozszerza udział kawy w ofercie i nawiązuje strategiczne partnerstwo z Caffè Vergnano - rodzinną marką z Włoch, z ponad 140-letnią tradycją.

Koktajle z winem

Wino stanowiło składnik koktajli alkoholowych wiele wieków przed tym, gdy powstało słowo "koktajl". Mimo to cabernety i chardonnay nie należą do najchętniej wybieranych przez barmanów składników ich kompozycji. A to duży błąd, bo mogą wiele zaoferować.

Karta koktajlowa w czasach kryzysu

Tworzenie kart koktajlowych to teraz nie lada łamigłówka. Zadania nie ułatwiają stale rosnące ceny surowców i coroczne podwyżki. Dla wielu szefów barów najbliższe miesiące być może będą najtrudniejszymi w ich karierze, a z pewnością jednymi z najbardziej kreatywnych.

Najlepszy współczesny gin na świecie pochodzi z Polski! Krajowy trunek wygrywa World Gin Awards

Tytuł najlepszego współczesnego ginu na świecie zdobył polski rzemieślniczy Heritage Magnolia Gin. - Nigdy, przenigdy, nie marzyliśmy o takim tytule. Ale czasem rzeczywistość prześciga marzenia - mówią twórcy trunku, Aleksandra i Marcin Czajkiewicz.

Kawa Kobieca - zamiast kwiatów na Dzień Kobiet. Projekt non profit palarni HAYB i Your KAYA

Z okazji Dnia Kobiet warszawska palarnia kawy speciality HAYB już po raz czwarty stworzyła Kawę Kobiecą. Całkowity zysk z jej sprzedaży zostanie przekazany fundacjom walczącym o prawa kobiet - Okresowej Koalicji oraz Feminotece.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej