x

Kuchnia Pomorza - tradycja w nowoczesnej odsłonie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.10.2019

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni.

Historyczny Stół Kulinarny w Sopocie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Historyczny Stół Kulinarny w Sopocie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Po Zakopanem, Warszawie i Krakowie przyszedł czas na Trójmiasto. Historycznym pomorskim potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Pomorza Hanny Dzielińskiej, dziennikarki i popularyzatorki historii kultury i sztuki.

Kuchnia pomorska potrafi zdziwić dziś tak, jak potrafiła zaskoczyć dawniej. Mieszkańcy w przedziwny sposób łączyli smaki – cynamon dodawali do zup, gałkę muszkatołową do deserów, a tort robili z kiszonej kapusty. Takie połączenia budziły zaskoczenie, a dziś są to smaki, które wyróżniają kuchnię pomorską – mówi Hanna Dzielińska.

Ideą organizowanych przez nas spotkań jest próba zdefiniowania i opowiedzenia o historii kulinarnej danego regionu. Projekt realizujemy w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest podnoszenie standardów kuchni polskiej. Poszukujemy starych receptur, by inspirując szefów kuchni skłonić ich do proponowania gościom nowych dań, opartych o produkty i przepisy, królujące dawniej na naszych stołach – mówi Magdalena Figurna, rzecznik prasowy MAKRO.

Interpretacją tradycyjnych pomorskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

Piotr Ciomek, szef kuchni restauracji Oberża 86 w Gdyni przygotował amuse-bouche w postaci kaszanki z połączeniem podpłomyka, czarnuszki i kiszonej rzepy;

Łukasz Miecznikowski, szef kuchni restauracji w hotelu Mercure Stare Miasto w Gdańsku jako przystawkę podał matiasa w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka;

Matias w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka. Zdjęcie: materiały prasowe.
Matias w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka. Zdjęcie: materiały prasowe.
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie przygotował przystawkę w formie kurczaka faszerowanego groszkiem z puree z suszonych moreli;

Wojciech Rabiega, szef kuchni restauracji w Tristan Hotel & Spa w Kątach Rybackich podał zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra, dorsza i pstrąga;

Tomasz Koprowski, szef kuchni restauracji w Hotelu Sofitel Grand Sopot zaserwował cielęcinę z puree z marchwi i groszku wraz z chipsem z papryki;

Kamil Kołodziejski, szef kuchni restauracji Sztuczka w Gdyni podał kaczkę z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą;

Kaczka z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kaczka z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą. Zdjęcie: materiały prasowe.
Magdalena Świątkowska, szefowa kuchni restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni przygotowała tartę z owocami sezonowymi, kremem kajmakowym, miodem i orzechami;

Adrian Gabryszak, szef kuchni restauracji M15 w Sopocie podał petit four w formie kuchu miodowego ze śliwkami, tortu z białej fasoli oraz tartaletki z kozim serem z Kaszub.

W spotkaniu uczestniczyło 100 przedstawicieli lokalnej gastronomii. Podczas wydarzenia ogłoszono uruchomienie trójmiejskiego szlaku kulinarnego.

W 24 lokalnych restauracjach mieszkańcy i turyści mogą spróbować historycznego dania w nowoczesnej interpretacji szefa kuchni. Dodatkowo goście, zarówno we wkładce do menu oraz na stronie polskieskarby.pl, mogą przeczytać historie o kuchni Pomorza i Kaszub. W ten sposób chcemy zachęcić konsumentów, jak i szefów kuchni, do poszukiwania ciekawych skarbów kulinarnych kuchni polskiej, które również można znaleźć na Pomorzu – tłumaczy Magdalena Figurna.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej