Rynek piwa i cydrów w Polsce rozwija się prężnie, zwłaszcza w segmencie mikroproducentów, czyli tzw. rzemieślników. Od 2011 roku trwa w Polsce piwna rewolucja, czyli nowa fala piwowarstwa. Powstają piwa coraz ciekawsze i coraz lepsze, a browary rzemieślnicze przebijają się do świadomości konsumentów coraz wyraźniej. „Greater Poland” Beer Cup zorganizowany został w odpowiedzi na rynkową potrzebę obiektywnej oceny poziomu branży piwnej okiem doświadczonych sędziów.
Profesjonalni sędziowie piwa to odpowiednio przeszkoleni i certyfikowani znawcy. Szkoli ich Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i zagraniczna organizacja Beer Judge Certification Program. Swoje umiejętności wykorzystają do oceny piw i cydrów podzielonych na 27 kategorii. Z każdej wyłonią swoich trzech faworytów, zaś najlepsze piwo i cydr całego konkursu uzyskają tytuły „The Greatest Beer” i „The Greatest Cider”.
Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej Gali Finałowej na Poznańskich Targach Piwnych, 15 listopada 2019.


Konkurs "Greater Poland" Beer Cup 2019


8 i 9 listopada w Poznaniu zostanie wybrane najlepsze piwo i cydr konkursu "Greater Poland" Beer Cup organizowanego przez Poznańskie Targi Piwne. To konkurs otwarty dla profesjonalnych browarów i cydrowni z kraju i z zagranicy. Zgłoszenia można przesyłać do 31 października 2019 roku.
Zobacz także

Borsa Vini Italiani 2023

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

The World's 50 Best 2023 w Walencji

Już 20 czerwca poznamy listę najlepszych restauracji na świecie! Ceremonia ogłoszenia i wręczenia nagród tegorocznej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w Walencji. Jak zwykle w ramach tego wydarzenia odbędą jak liczne wydarzenia towarzyszące.

12. spotkanie TrendTalk: Spojrzenie przez krawędź talerza

12. spotkanie online w cyklu TrendTalk odbędzie się 10 maja. Jego organizatorem jest firma Rational.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

Trzydniowe Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów rozpoczną się 26 maja w Warszawie. To pierwsza edycja mistrzostw, w której oprócz polskich zawodników wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów. Konkurs jest organizowany po raz pierwszy w Airport Hotel Okęcie.

Preselekcja do finału Bocuse d’Or Poland 2023

Preselekcja do tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland odbędzie się w czerwcu. Najlepszych sześciu szefów kuchni weźmie udział w krajowym finale, a jego zwycięzcy będą reprezentować Polskę podczas selekcji europejskiej konkursu w Trondheim
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

