x

Gęsina Na Św. Marcina 2019

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    07.11.2019

Od 8 listopada do 1 grudnia trwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

Podobnie jak w minionych latach, w akcji „Gęsina na św. Marcina” biorą udział, między innymi, tacy szefowie kuchni i restauracje jak: Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Mariusz Kucharczak (Zamek Kliczków), Tomasz Madera (Park Hotel), Michał Pezda (Aruana), Krystian Szidel (Sheraton Sopot), Sylwester Lis (Góralsko Tradycja), Krzysztof Małocha (Heron Hotel), Maciej Barton (Rządcówka-Ostoja Chobienice), Przemysław Samul (Restauracja Stara Wozownia, Pałac Mała Wieś), Kasia Rogowska i Robert Muzyczuk (Cadenza), Marcin Sołtys (Filipa 18), Przemek Bilski (Pod Nosem) czy Maciej Żukowski (Magia Lubczyku, Havet Hotel).
– Efekty naszych działań są wymierne. Spożycie gęsiny w Polsce z 17 g przed 11 laty urosło do około 300 g obecnie, czyli prawie 18-krotnie. Jednak wciąż z 9 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 21 tys. ton trafia na rynek niemiecki. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych. Jeśli producentom faktycznie zależy na uniezależnieniu się od rynku niemieckiego, muszą długoterminowo zainwestować w polski rynek, oferując gęsinę w bardziej przystępnych cenach – mówi Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska i  pomysłodawca akcji.
Podobnie jak rok temu organizatorzy koncentrują się na starych, rodzimych rasach gęsi. W tej edycji najwięcej uwagi poświęcą gęsi garbonosej. Slow Food Polska zachęca też szefów kuchni do poszukiwania rodzimych ras gęsi na własnym terenie.
Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu z Rafałem Niewiarowskim (Dym na Wodzie) czy na Lubelszczyźnie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej, Gęś Biłgorajska). Slow Food włącza się też w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, jak również w kolacje tematyczne w Heron Live Hotel (Gródek na Dunajcem) czy też w Park Hotel (Szczecin).
Sercem akcji pozostają jednak restauracje. Jak co roku organizowany jest konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą szefowie kuchni biorący udział w akcji. Zwycięży receptura, która otrzyma największą liczbę głosów, zaś jej autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2019/2020. W przeszłości wywalczyli go: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki i Mateusz Guzik.

Terminarz akcji:
7 XI – ogłoszenie listy restauracji zakwalifikowanych do wzięcia udziału w akcji
1 XI - 1 XII – serwowanie gęsiny w ponad 100 restauracjach
8 XI – otwarcie pierwszych butelek wina świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w restauracjach
8 XI - 1 XII – kolacje organizowane przez członków Slow Food w wybranych restauracjach w większych miastach
8 -11 XI – festiwale i konkursy poświęcone gęsinie w Swołowie pod Słupskiem, w Kamyku pod Częstochową oraz w Puchaczowie na Lubelszczyźnie
23 XI – ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę podczas kolacji w restauracji „Enoteka Pergamin” w Krakowie


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Borsa Vini Italiani 2023

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

The World's 50 Best 2023 w Walencji

Już 20 czerwca poznamy listę najlepszych restauracji na świecie! Ceremonia ogłoszenia i wręczenia nagród tegorocznej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w Walencji. Jak zwykle w ramach tego wydarzenia odbędą jak liczne wydarzenia towarzyszące.

12. spotkanie TrendTalk: Spojrzenie przez krawędź talerza

12. spotkanie online w cyklu TrendTalk odbędzie się 10 maja. Jego organizatorem jest firma Rational.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

Trzydniowe Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów rozpoczną się 26 maja w Warszawie. To pierwsza edycja mistrzostw, w której oprócz polskich zawodników wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów. Konkurs jest organizowany po raz pierwszy w Airport Hotel Okęcie.

Preselekcja do finału Bocuse d’Or Poland 2023

Preselekcja do tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland odbędzie się w czerwcu. Najlepszych sześciu szefów kuchni weźmie udział w krajowym finale, a jego zwycięzcy będą reprezentować Polskę podczas selekcji europejskiej konkursu w Trondheim

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej