- Restauracja Epoka. Foto: materiały prasowe.
Szefem kuchni Epoki został Marcin Przybysz, zwycięzca 3. edycji „Top Chefa”, wcześniej pracujący m.in. w Belvedere i Atelier Amaro. Pomysłem na menu jest degustacja składająca się z dań zwanych „przepisami” – otrzymamy je w trzech opcjach: 10, 15 oraz 20 pozycji. Do każdej wersji przygotowano wine pairing z karty liczącej ok. 100 etykiet (tylko Stary Świat), a także pairing bezalkoholowy. Dostępne jest również bardzo krótkie menu à la carte oraz oferta lunchowa. „Przepisy” inspirowane są starymi książkami kulinarnymi sięgającymi XVII i XIX w. – na ich podstawie Przybysz odtwarza dania, dodając do nich wyrafinowaną formę i wysokie umiejętności techniczne. W aktualnej karcie znajdziemy propozycje takie jak: kasza hreczana z serem (z 1926 r.), sztuka cielęca z sosem kawiorowym (1881 r.) czy blamas migdałowy (1682 r.). Do dań z sosami przygotowano specjalnie dobrane, wypiekane na miejscu pieczywo. Pracę załogi można obserwować, zamawiając dania do chef 's table usytuowanego naprzeciwko pięknej, otwartej kuchni.Historia odkrywana w menu łączy się tu z poszanowaniem do zabytkowej architektury. Białe gzymsy zostały wysunięte na pierwszy plan przez projektanta wnętrza i scenografa teatralnego Borisa Kudličkę. W wystroju dominują zaś ciemny turkus, fiolet i morska zieleń, a także drewno oraz złote i marmurowe detale. Wiele elementów wyposażenia sali oraz ceramiki zamówionych zostało u polskich twórców.
Ewentualne onieśmielenie tak wyjątkowym wnętrzem i jedzeniem szybko przełamuje dość swobodna obsługa, która chętnie wchodzi w konwersacje z gośćmi i nie stroni od żartów. Kuchnia czynna jest do 21.30, ale wieczorna klubowa muzyka oraz bar z alkoholami premium sprzyjają dłuższym wizytom.
Adres: ul. Ossolińskich 3, Warszawa
Właściciel: Julien Barbotin-Larrieu
Szef kuchni: Marcin Przybysz
Dyrektor restauracji: Antoine Azaïs
Head sommelier: Michele Caimotto
Liczba miejsc: 40 + chef 's table
Przedział cenowy: degustacja 20 dań – 400 zł, 15 dań – 350 zł, 10 dań – 250 zł, à la carte: 78-175 zł (dania główne)
Typ: fine dining
Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.