x

Wine Corner Beaty Gawędy debiutuje w stołecznym Forcie 8

Kategoria: Wino    14.11.2019

Aktywnie działa na rzecz rozwoju kultury winiarskiej w Polsce. Zajmuje się importem i dystrybucją win. Jej najnowszy koncept, otwarty we wrześniu br., to trzeci z kolei sklep specjalistyczny Wine Corner usytuowany w stołecznym Forcie 8. Powołała do życia Kieliszki na Hożej oraz Kieliszki na Próżnej.

Beata Gawęda. Foto: materiały prasowe.
Beata Gawęda. Foto: materiały prasowe.
Czym się kierujesz, wybierając wina do portfolio swoich sklepów?
BEATA GAWĘDA: Kocham tworzyć popyt na mniej znane i nieoczywiste wina. Pracuję głównie z niedużymi rodzinnymi producentami, zwykłymi rolnikami, którzy tworzą je własnymi rękoma – pasjonatami i wizjonerami. Cenię współpracę z winiarzami, którzy kochają to, co robią, a w tym zawarta jest cała reszta: szacunek do ziemi, tradycji, odmiany, a przede wszystkim konsumenta. Wybieram producentów, którzy chcą wiedzieć, co o ich winach mówią nasi goście i klienci. Doceniam, jeżeli jednocześnie nie boją się konfrontacji z największymi gwiazdami winiarstwa. Dzięki wymianie informacji tworzy się nowa jakość. Wino jest po to, żeby o nim rozmawiać, a nie popijać je w ponurym milczeniu.

Właśnie otworzyłaś trzeci sklep pod szyldem Wine Corner. Co jest wyjątkowego w nowej lokalizacji?
Fort 8 to jeden z najpiękniej odrestaurowanych zabytków w Warszawie. Do tej pory nie widziałam w naszym mieście miejsca, które powstawało z taką dbałością o autentyzm i szczegół, jednocześnie pozostając bardzo przyjazne dla ludzi. Fort 8 wnosi powiew świeżości – jest poza centrum miasta. Nasi goście to głównie mieszkańcy okolicznych osiedli. Chcą z nami rozmawiać, degustować, czegoś się dowiedzieć. Co ważne i co ma ogromne znaczenie – mają dla nas czas. Przede mną i moim zespołem ogromne wyzwanie, ale jesteśmy na nie gotowi! Od strony winiarskiej robimy to, w czym jesteśmy najlepsi – pokazujemy fantastycznie różnorodny świat wina w mniej formalnym otoczeniu. Podobnie jak na Hali Gwardii wina zostały skategoryzowane kolorami, które nawiązują do stylu. Na przykład kolor bordowy na skrzynce oznacza selekcję win, które wyróżniają takie cechy jak: moc, gęstość, przyprawy. Rafał Bernatowicz zrobił dla nas ogromy, piękny stół, którego celem ma być łączenie ludzi. Zależy nam, aby goście spędzali u nas czas, jednocześnie mając możliwość próbowania win – zawsze mamy w zanadrzu kilka otwartych butelek do degustacji.

Czy trudno jest być kobietą w świecie wina?
Nie odpowiem na to pytanie, bo nie patrzę na siebie przez ten pryzmat. Po prostu staram się robić to, co robię, najlepiej, jak potrafię. Płeć nie ma żadnego znaczenia.

Prowadzisz także dwa wine bary restauracyjne – Kieliszki na Hożej i Kieliszki na Próżnej. Obydwa okazały się sukcesem i zapisały się jako mocne pozycje na kulinarnej mapie stolicy. Jak myślisz, jakie czynniki na to wpłynęły?
W kolejności: pomysł, konsekwencja, ludzie, profesjonalizm i pasja do naszej pracy.

Co pijesz po godzinach? Twoje ulubione połączenie wina i jedzenia to...?
Właściwie przez całe wakacje piłam głównie białe wina z Etny, a mój faworyt to Pianta Bianco 2016 od Ciro Biondi. Na gorsze dni wybieram rieslinga od Domaine Ostertag Muenchberg GC 2017, a jeśli chodzi o ulubione połączenie wina z jedzeniem, to obecnie wygrywa wybór sommeliera z Kieliszków na Hożej, Bartka Skolimowskiego, czyli troć z cykorią, rokitnikiem i orzechem laskowym z Sylvaner 2017 Les Vieilles Vignes z Domaine Ostertag. Świetne połączenie!

Wywiad ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Jak opracować profesjonalną ofertę winiarską i przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Maciej Nowicki: Wino? Teraz Polska!

Dynamiczny rozwój rodzimego winiarstwa skutecznie obalił kilka powtarzanych przez lata mitów na temat krajowej winnej oferty. Dlaczego warto i jak wprowadzić ją do swojego lokalu?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej