Uroczyste ogłoszenie wyników Konkursu oraz wręczenie dyplomów medalistom odbyło się 24 sierpnia podczas XIV Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle. Wydarzenie otwarte dla publiczności od lat przyciąga liczne rzesze miłośników wina i pasjonatów winiarstwa. Czeka na nich wiele atrakcji: dni otwarte winnic, pociąg enoturystyczny na linii Kraków – Jasło z możliwością degustacji polskich win i serów zagrodowych czy w końcu warsztaty komentowane. W tym roku były to: „Alkomat i wino, czyli jak degustować odpowiedzialnie”, które poprowadził Kajetan Zalewski, oraz „Polska vs. reszta świata”, czyli pojedynek win polskich i zagranicznych poprowadzony przez Tomasza Koleckiego.
Organizatorzy: Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy Vinum Pro Cultura i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
GRZEGORZ JACH – DYR. GENERALNY DOMAIN MENADA
W tegorocznym konkursie spróbowałem kilku zaskakujących i mniej znanych odmian jak na przykład marechal foch czy cabernet cortis. Jeżeli chodzi o vitis vinifery, to bardzo dobrze wypadło chardonnay i riesling. Rocznik 2018 wśród win czerwonych trudno dobrze ocenić. Wina w przeważającej większości były zbyt młode, za to wina białe wypadły dobrze i świeżo. Podczas obradowania mieliśmy sporo zażartych dyskusji, szczególnie na temat poziomu kwasowości.
TOMASZ KOLECKI – WICEPREZYDENT SSP
W związku z tym, że w pamięci mam korzystną aurę rocznika 2018 oraz dobre wrażenia z poprzednich edycji konkursu, gdzie winiarze pokazywali dużo talentu i umiejętności, spodziewaliśmy się rekordowej liczby wyróżnień. Niestety już sam konkurs przyniósł sporo rozczarowań – na prawie 300 zgłoszonych win przyznaliśmy tylko 5 złotych medali. Dobrze wypadły odmiany białe: johanniter, souvignier gris, jutrzenka; z czerwonych: zwiegelt, cabernet cortis czy kantor. Gorzej w stosunku do lat poprzednich zaprezentowała się vitis vinifera.
MARCIN ŁYSAKOWSKI – SOMMELIER I MENEDŻER W THAI THAI, SOPOT
Pozytywnym zaskoczeniem tegorocznego konkursu były gewürztraminery. Mocno liczyłem na wina różowe, jednak zgłoszone pozycje w większości miały za wysoki poziom cukru w stosunku do kwasowości. Szkoda, że nie postawiono na lepszy balans i słodycz zdominowała smak niektórych win. Ważne jest, aby przed wysyłaniem butelek winiarze sprawdzali bardziej skrupulatnie swój produkt. Zdarzały się wina (głównie czerwienie), które jeszcze „pracowały” w butelce. Poza tym przede wszystkim należy skupić się na tworzeniu win czystych, a np. eksperymenty z beczkami zostawić na później.
GRAND PRIX KONKURSU I ZŁOTY MEDAL
w kategorii wina słodkie otrzymało wino z Winnicy Saganum – Solaris 2017
CHAMPION W KATEGORII WINA BIAŁE
zdobyło wino z Winnicy Modła – Wrestling XVII 2017
CHAMPION W KATEGORII WINA RÓŻOWE
zdobyło wino z Winnicy Vanellus – Rose 2018
CHAMPION W KATEGORII WINA CZERWONE
zdobyło wino z Piwnic Półtorak Wine & Spirits – Cuvee Red
„Food Service” i portal OuiChef.pl były patronami medialnymi wydarzenia.
Artykuł ukazał się w „Food Service" 9/2019 nr 188.