SKŁADNIKI:
1/2 kalafiora (600 g)
1 puszka ciecierzycy
10-15 sztuk pomidorów koktajlowych
SKŁADNIKI SOSU:
2-3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki ziaren kolendry, mielonej
1/4 łyżeczki syropu klonowego
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kalafiora podzielić na różyczki, duże róże pokroić na mniejsze, liście pociąć. Puszkę ciecierzycy odcedzić, płyn z ciecierzycy warto zachować i zrobić z niego na przykład majonez.
2. W małej szklance dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać kalafiora oraz ciecierzycę, polać sosem i dokładnie natrzeć rękoma.
3. Pomidorki pokroić na połówki, dodać do kalafiora i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 10-15 minut, po tym czasie wymieszać i piec jeszcze 5-10 minut do momentu, aż kalafior zrobi się złoty i bardzo miękki. Posypać czarnym pieprzem i ziołami. Dobre jako przystawka lub z zieloną sałatą jako swobodny lunch.
Do podania: świeże zioła lub mikrokiełki.
Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.