x

Pieczony kalafior z ciecierzycą

Kategoria: Karta - dania    29.11.2019

Pieczony kalafior z ciecierzycą według przepisu Marty Dymek.

Pieczony kalafior z ciecierzycą. Foto: Michał Radwański.
Pieczony kalafior z ciecierzycą. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
1/2 kalafiora (600 g)
1 puszka ciecierzycy
10-15 sztuk pomidorów koktajlowych

SKŁADNIKI SOSU:
2-3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki ziaren kolendry, mielonej
1/4 łyżeczki syropu klonowego
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kalafiora podzielić na różyczki, duże róże pokroić na mniejsze, liście pociąć. Puszkę ciecierzycy odcedzić, płyn z ciecierzycy warto zachować i zrobić z niego na przykład majonez.
2. W małej szklance dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać kalafiora oraz ciecierzycę, polać sosem i dokładnie natrzeć rękoma.
3. Pomidorki pokroić na połówki, dodać do kalafiora i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 10-15 minut, po tym czasie wymieszać i piec jeszcze 5-10 minut do momentu, aż kalafior zrobi się złoty i bardzo miękki. Posypać czarnym pieprzem i ziołami. Dobre jako przystawka lub z zieloną sałatą jako swobodny lunch.
Do podania: świeże zioła lub mikrokiełki.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej