UKI GREEN, WARSZAWA
Uki Green to siostrzany koncept znanego Uki Uki. Do wyboru są tutaj cztery rodzaje sake: Choya sake hokkan daiginjo honjirusi, Choya sake hokkan ougyoku junmai, Yamahai Junmai Ginjo, Junmai Ginjo Pink – serwowane na kilka sposobów, m.in. szoty oraz butelki.
SPOT, POZNAŃ
Napijemy się tu musującego sake Kankiku Meijo Junmai Ginjo. Oprócz regularnej sprzedaży prowadzone są warsztaty edukacyjne, na których obala się stereotypowe przekonania, że sake jest „ciepłą wódką”. Tłumaczy się, co sake ma wspólnego z produkcją wina i piw rzemieślniczych.
SUSHIYA, KIELCE
Wypijemy tu trzy rodzaje sake. Sho Chiku Bai Kyoto Junmai Daiginjo podawane jest zarówno na ciepło (atsukan), jak i na zimno. Druga opcja to sake shirakabegura, jedno z najbardziej prestiżowych z oferty Takara, trzecią – musujące Mio o niedużej zawartości alkoholu.
Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.