x

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    27.01.2020

Druga edycja konkursu kulinarnego "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020" odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli. Termin z 18 marca przesunięto z powodu zagrożenia epidemią koronowirusa.

3 czerwca w Pałacu w Orli odbędzie się druga edycja konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020”.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny. To właśnie ona była podstawowym składnikiem dań królów i szlachty. Teraz, w dobie diet i zdrowego stylu życia jest chętnie wykorzystywana w kuchniach wielu restauracji. To dzikie z natury mięso jest mniej kaloryczne, bardziej wartościowe w składniki odżywcze, a co za tym idzie - zdrowsze.
W tym roku organizatorzy jako tematy przewodnie wybrali mięso królika, którego należy użyć do przygotowania zupy oraz łopatkę z jelenia, z której należy wykonać danie główne. Na skomponowanie obu potraw w 10 porcjach uczestnicy będą mieli 120 minut.
Konkurs skierowany jest do profesjonalistów – kucharzy pracujących zawodowo bądź mających w momencie przystąpienia do zawodów przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż rok kalendarzowy. W skład każdego ze zgłoszonych zespołów wchodzi szef i kucharz pomocniczy.
Konkurs jest memoriałem po zmarłym Marianie Tarnawskim, długoletnim prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz” oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania i miłośnika kuchni myśliwskiej.

Oświadczenie z 11 marca:

"W związku z obecną sytuacją epidemiologiczną i rozprzestrzenianiem się korona wirusa (SARS-Cov-2), oraz aktualnymi zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego, apelem Pana Premiera Mateusza Morawieckiego, do organizatorów imprez o „przełożenie terminu wydarzeń, w których bierze udział większa liczba osób” podjęliśmy trudną decyzję o PRZENIESIENIU NASZEGO KONKURSU na dzień 3 czerwca 2020. Decyzja była podyktowana również tym, że mieliśmy potwierdzoną dużą liczbę uczestników w tym uczniów szkół gastronomicznych oraz bardzo duże grono, które chciało oglądać i kibicować uczestnikom konkursu.
Tym bardziej chcemy podziękować za liczne głosy zrozumienia i wsparcia. Jesteśmy przekonani, że w obliczu aktualnej sytuacji i wynikającego z niej potencjalnego zagrożenia zdrowia publicznego jest to jedyna możliwa decyzja. Przepraszamy za niedogodności związane z przesunięciem terminu.
Mamy nadzieję, że decyzja ta spotka się ze zrozumieniem.
Tomasz Tarnawski
Prezes Zarządu Las Kalisz Sp.zo.o.
organizator konkursu"

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Borsa Vini Italiani 2023

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

The World's 50 Best 2023 w Walencji

Już 20 czerwca poznamy listę najlepszych restauracji na świecie! Ceremonia ogłoszenia i wręczenia nagród tegorocznej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w Walencji. Jak zwykle w ramach tego wydarzenia odbędą jak liczne wydarzenia towarzyszące.

12. spotkanie TrendTalk: Spojrzenie przez krawędź talerza

12. spotkanie online w cyklu TrendTalk odbędzie się 10 maja. Jego organizatorem jest firma Rational.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

Trzydniowe Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów rozpoczną się 26 maja w Warszawie. To pierwsza edycja mistrzostw, w której oprócz polskich zawodników wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów. Konkurs jest organizowany po raz pierwszy w Airport Hotel Okęcie.

Preselekcja do finału Bocuse d’Or Poland 2023

Preselekcja do tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland odbędzie się w czerwcu. Najlepszych sześciu szefów kuchni weźmie udział w krajowym finale, a jego zwycięzcy będą reprezentować Polskę podczas selekcji europejskiej konkursu w Trondheim

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej