Nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję sommelierów i ekspertów winiarskich. Jury oceni produkty w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno.
Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach:
– wina spokojne (białe, różowe, czerwone)
– wina musujące (białe, różowe, czerwone)
– wina wzmacniane (białe, różowe, czerwone).
Produkty można zgłaszać do 8 maja. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 23 maja. Pełny regulamin konkursu jest dostępny pod tym linkiem.
W edycji 2019 najwyższe noty uzyskały czerwone wina z Włoch i Kalifornii. Wśród win wyróżnionych złotymi medalami znalazło się także jedno wino z Izraela. Łącznie na konkurs wpłynęło ponad 170 próbek. W konkursie wzięli udział i zostali wyróżnieni medalami zarówno wiodący, jak i mniejsi dystrybutorzy, a także 6 polskich winnic.