x

Winnica Rymanów - wino z koleją w tle

Kategoria: Wino    20.02.2020

Rymanów to niewielka miejscowość uzdrowiskowa we wschodniej części Beskidu Niskiego, na Wzgórzach Rymanowskich. Winnicę Rymanów wyróżniają południowo zorientowane stoki o ok. 8-procentowym nachyleniu będące gwarancją dłuższego nasłonecznienia.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W połączeniu z zasobnymi w minerały wodami gruntowymi oraz sprzyjającym mikroklimatem i długim okresem wegetacyjnym tworzą się świetne warunki do produkcji jakościowego wina. Co ciekawe, Rymanów już od wieków związany jest z winem, przebiegał tu bowiem kiedyś trakt węgierski, którym transportowano wino z Węgier do Polski. Jedyne w swoim rodzaju są również pomieszczenia winiarni, które zostały zaadaptowane w budynku zabytkowej XIX-wiecznej stacji kolejowej zlokalizowanej nieopodal winnicy.
Na 2,5 ha owocują takie odmiany jak: seyval blanc (ok. 30%), souvignier gris (20%), johanniter (20%), hibernal (3%), cabernet cortis (10%), maréchal foch (6%), léon millot (6%), regent (4%), svenson red (1%). Tegoroczne nasadzenia to ok. 2 ha, w większości riesling i kerling. W planach kolejne półtora ha nowych odmian: po połowie pinot noir oraz rieslinga. Docelowa wielkość winnicy urośnie według wstępnych planów właścicieli do 6,5 ha.
Pomysł na winnicę zaczął się od pasji do wina. Początki to mała 30-arowa działka i produkcja w szklanych balonach na użytek własny. Coraz lepsze rezultaty domowych eksperymentów dodały wytwórcom animuszu i, jak mówi współwłaściciel winnicy Jacek Pydo, zapadła decyzja, by spróbować sił na większym areale i produkcji wina już na serio. W 2018 r. do współpracy zaproszono enologa Piotra Stopczyńskiego, który pomógł usystematyzować proces winifikacji i produkcji. W 2019 r. do zespołu dołączyła Monika Stępień. Enolodzy edukują nie tylko właścicieli, ale przede wszystkim pracowników winnicy, w tym winogrodniczkę Elę Kornasiewicz, która zna każdą roślinę w winnicy.
Znak rozpoznawczy Winnicy Rymanów to oryginalne etykiety, które są częścią większego projektu Art & Wine związanego z młodymi artystami tworzącymi w nurcie street artu. Szczególny wkład wniósł Daniel Kaliński (Chazme), dyrektor artystyczny przedsięwzięcia. Malarze zaangażowani w projekt przygotowują obraz olejny nawiązujący do poszczególnych win dla konkretnego rocznika. Celem tej współpracy jest promocja młodej polskiej sztuki. Na terenie winnicy planowane są różne wydarzenia artystyczne oraz plenery malarskie.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej