x

"Europa na winnych szlakach" Tomasza Prange-Barczyńskiego

Kategoria: Lifestyle - książki    20.02.2020

Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.

„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
Wie o tym doskonale Tomasz Prange-Barczyński, jeden z prekursorów pisania o winie w Polsce, doświadczony dziennikarz winiarski, który od lat z pasją i erudycją opowiada o winach, miejscach, w których one powstają, i o ludziach, którzy je z miłością tworzą. W swej książce zabiera czytelników w podróż zarówno do znanych winiarskich regionów Europy – Tokaju czy Szampanii – jak i tych mniej oczywistych, np. austriackiego Carnuntum czy Lubuskiego i Dolnośląskiego, gdzie powstaje – tak, tak – coraz więcej świetnych, niebanalnych trunków. Co charakteryzuje dany region, jaki jest jego historyczno-kulturowy kontekst? Jakie wydarzenia i okoliczności towarzyszyły powstaniu konkretnej winnicy i co do powiedzenia mają jej właściciele? Znajdziecie tu odpowiedzi na pytania i dla początkujących amatorów wina, i dla tych zaawansowanych. A może po lekturze sami wyruszycie na winiarską wyprawę po Europie?

„Europa na winnych szlakach”, Tomasz Prange-Barczyński, wyd. Pascal, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej