x

Kto powalczy w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    03.03.2020

Sześć zespołów zakwalifikowało się do drugiej edycji konkursu "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020", który odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli.

- Jesteśmy mile zaskoczeni dużym zainteresowaniem startem w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020. Zapowiada się rywalizacja bardzo ciekawa i na wysokim poziomie. Z nadesłanych kilkudziesięciu zgłoszeń mogliśmy wybrać tylko sześć zespołów plus dwie drużyny rezerwowe – mówi Adam Chrząstowski, przewodniczący jury.
W tym roku uczestnicy będą mieli za zadanie przygotowanie dwóch dań, każde w 10 porcjach: zupy na bazie królika oraz dania głównego skomponowanego z łopatki z jelenia. Mięso zwierząt łownych zazwyczaj jest mniej delikatne niż tych hodowlanych i dlatego właściwie dobrane techniki kulinarne są tu kluczową sprawą oraz wyzwaniem dla kucharzy.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, która jest ceniona w wielu krajach, a w Polsce od wieków uważana za mięso szlachetne i wyjątkowe. Specjaliści twierdzą, iż najlepsze i najdelikatniejsze jest mięso zwierząt, które zostały upolowane jesienią oraz wczesną zimą. Ma wtedy wyjątkowy zapach i niepowtarzalny smak.
Dla Organizatorów sam Konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie – jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim, długoletnim prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz” oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania i miłośnika kuchni myśliwskiej.

Oto lista zakwalifikowanych uczestników Mistrzostw Polski w Dziczyźnie 2020
1. Grzegorz Fic i Kamil Dziektarz - Albertina, Kraków
2. Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur - Hotel Aries, Zakopane
3. Tomasz Wencek i Arkadiusz Kruszik - Dinette, Wrocław
4. Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski - Restauracja Pocztowa, Gorzów Wielkopolski
5. Kamil Paszkowski i Rafał Chełmiński - Restauracja "Pod Jabłoniami", Augustów
6. Kamil Skrok i Maciej Grams - Powidok - Restauracja Autorska, Łódź

Rezerwowe drużyny w kolejności:
1) Mateusz Bajera i Albert Bojarowski - Ed Red, Warszawa
2) Roman Serdiuk i Vitalii Kovalenko - Restauracja Lavenda Cafe & Lunch, Poznań

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej