- Jesteśmy mile zaskoczeni dużym zainteresowaniem startem w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020. Zapowiada się rywalizacja bardzo ciekawa i na wysokim poziomie. Z nadesłanych kilkudziesięciu zgłoszeń mogliśmy wybrać tylko sześć zespołów plus dwie drużyny rezerwowe – mówi Adam Chrząstowski, przewodniczący jury.
W tym roku uczestnicy będą mieli za zadanie przygotowanie dwóch dań, każde w 10 porcjach: zupy na bazie królika oraz dania głównego skomponowanego z łopatki z jelenia. Mięso zwierząt łownych zazwyczaj jest mniej delikatne niż tych hodowlanych i dlatego właściwie dobrane techniki kulinarne są tu kluczową sprawą oraz wyzwaniem dla kucharzy.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, która jest ceniona w wielu krajach, a w Polsce od wieków uważana za mięso szlachetne i wyjątkowe. Specjaliści twierdzą, iż najlepsze i najdelikatniejsze jest mięso zwierząt, które zostały upolowane jesienią oraz wczesną zimą. Ma wtedy wyjątkowy zapach i niepowtarzalny smak.
Dla Organizatorów sam Konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie – jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim, długoletnim prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz” oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania i miłośnika kuchni myśliwskiej.
Oto lista zakwalifikowanych uczestników Mistrzostw Polski w Dziczyźnie 2020
1. Grzegorz Fic i Kamil Dziektarz - Albertina, Kraków
2. Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur - Hotel Aries, Zakopane
3. Tomasz Wencek i Arkadiusz Kruszik - Dinette, Wrocław
4. Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski - Restauracja Pocztowa, Gorzów Wielkopolski
5. Kamil Paszkowski i Rafał Chełmiński - Restauracja "Pod Jabłoniami", Augustów
6. Kamil Skrok i Maciej Grams - Powidok - Restauracja Autorska, Łódź
Rezerwowe drużyny w kolejności:
1) Mateusz Bajera i Albert Bojarowski - Ed Red, Warszawa
2) Roman Serdiuk i Vitalii Kovalenko - Restauracja Lavenda Cafe & Lunch, Poznań