Wsparcie pozwala od początku pandemii dostarczać do szpitala żywność, która przygotowywana jest przez restauracje The Dumplings Gdańsk oraz Natka z Olivia Business Centre.
"Trójmiasto to wspaniała metropolia, która okazała mi ogromnie dużo serca i ciepła od pierwszych dni, kiedy tu przyjechałem" – mówi Paco Pérez. "Poznałem tu wielu wartościowych ludzi. Wiem, że podobnie jak w Hiszpanii, polskie szpitale potrzebują teraz ekspertów, którzy dbać będą o pacjentów zarażonych tą straszną chorobą. Obawiam się, że specyfika wirusa wymagać będzie od nich wielomiesięcznej walki na pierwszej linii kontaktu z chorymi. W ten sposób chciałbym się odwdzięczyć za serdeczność, która mnie spotkała w Gdańsku" – dodaje Pérez.
Paco Pérez nadał swojej restauracji nazwę Arco (w języku polskim łuk) symbolizujący pomost pomiędzy Hiszpanią, a Polską. Jego celem było stworzenie w Gdańsku atmosfery ciepła i słońca charakterystycznych dla krajów basenu morza Śródziemnego. Kunsztem sztuki kulinarnej chce przyciągnąć do Gdańska miłośników kuchni fine-dining z całego świata oraz zwrócić ich uwagę na bogactwo oferty kulinarnej Pomorza. Swoim obecnym gestem podkreśla swój emocjonalny związek z miejscem, w którym powstała jego kolejna restauracja.
Prowadzone przez Paco Péreza restauracje dotychczas zdobyły 5 * Michelin: po dwie uzyskały restauracje Miramar z miejscowości Llança oraz Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Kolejna to restauracja Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie. Pérez prowadzi ponadto trzy kolejne restauracje w Barcelonie: restaurację L'Eggs specjalizującą się w potrawach bazujących na jajkach, Bao Bar z azjatyckimi bułkami bao oraz znaną z burgerów La Royale. Niecałe dwa lata temu w Manchesterze, wspólnie z jednym z najbardziej znanych trenerów piłkarskich Pepem Guardiolą otworzył restaurację Tast Catala.