Autorka: Agata Berndt – Wazelin, FOR Solutions
- Zdjęcie: materiały prasowe.
Makaron z osso bucco i mięsem według Massimo Bottury, nowojorski gulasz z kurczaka z czerwonym winem Erica Riperta czy boczek duszony ze słodką kapustą w stylu lata 30-tych według Marcina Przybysza – najlepsi kucharze wirtualnie dzielą się teraz przepisami i poradami. To pomysł, aby odejść od rutyny na wielkanocnym stole.
Od czasu ogłoszenia kwarantanny szefowie kuchni na świecie zostali pozbawieni możliwości gotowania dla gości swoich restauracji. Ich klienci zmuszeni zaś zostali do samodzielnego gotowania, o której to sztuce często nie mają zbyt szerokiej wiedzy. Wielu z najbardziej rozpoznawanych i cenionych kucharzy postanowiło wykorzystać swoją sławę i ten trudny moment, aby nauczyć wszystkich chętnych gotować łatwo i smacznie. Tym samym znowu mogą spotykać się z gośćmi i czarować smakiem (co jest im potrzebne do życia jak powietrze), a oglądający ich ludzie mają niepowtarzalną okazję, aby nie wychodząc z domu, odkryć tajniki sztuki kulinarnej i podnieść poprzeczkę we własnej kuchni.
We Włoszech
Jednym z pierwszych, którzy zdecydowali się otworzyć swoją prywatną kuchnię i wpuścić tam gości był Massimo Bottura (Osteria Francescana), który wraz z rodziną prezentuje na Instagramie cowieczorne odcinki „Kitchen Quarantine”. Podczas spotkań z widzami pokazuje proste przepisy wykorzystujące produkty, które zazwyczaj mamy w lodówce. Odpowiada też na pytania swoich fanów i dzieli się różnymi poradami, między innymi, jak nie marnować żywności.
Znajdziemy u niego sposób na przepyszny lunch z makaronu, sosu osso bucco i pozostałego z kolacji mięsa lub wariację na temat ragu, również z resztek po kolacji. A wszystko okraszone wielkim optymizmem i pozytywną energią rodziny Bottura.
@massimobottura (Instagram)
W Hiszpanii
Na Półwyspie Iberyjskim na wirtualne spotkania z „gośćmi” za pomocą Twittera zdecydował się legendarny Ferran Adria. Podczas wystąpień wykorzystuje przepisy ze swej książki „The Family Book” i pokazuje proste, niedrogie dania, które codziennie przygotowywał i zjadał ze swoim zespołem w swej słynnej restauracji elBulli.
– Robimy to, aby pomóc, ale także, aby wykorzystać to, że ludzie w końcu mają czas, aby nauczyć się podstaw sztuki kulinarnej – powiedział Ferran.
https://twitter.com/ferranadria
W Polsce
W kraju nad Wisłą kaganek wirtualnej gastronomicznej oświaty postanowił nieść, między innymi, Marcin Przybysz z warszawskiej restauracji Epoka.
– Niestety, nie mogę teraz dzielić się swoimi inspirowanymi historią przepisami w restauracji, więc postanowiłem pokazać przepisy z dawnych książek kucharskich w mojej kuchni, a chętnym dać możliwość przygotowania epokowych dań w domu. To daje dużo radości, a przy tym wcale nie jest takie trudnej jak się wydaje – tłumaczy Marcin Przybysz
Mamy więc szansę nie tylko nauczyć się gotowania, ale też odbyć przy okazji smakową podróż w czasie i przygotować na przykład „boczek wieprzowy duszony ze słodką kapustą” z książki „Kucharz Polski” z 1932 roku. To idealne danie na wielkanocny stół.
@epoka.restaurant (Facebook)
W Stanach Zjednoczonych
Tropem kolegów po fachu poszedł laureat nagrody Jamesa Bearda Gabriel Rucker (Le Pigeon and Canard, Portlad, USA). Podczas pierwszego odcinka swoich „warsztatów” na Instagramie, wyemitowanego 25 marca, pokazał proste, ale pełne smaku umami danie – dorsza w miso z ryżem. Warto śledzić jego profil bo zapowiedział też przepis na flagowe danie jego restauracji, czyli burgera na parze.
@ruckergabriel (Instagram)
Na Instagramie szefa gwiazdkowej nowojorskiej restauracji Le Bernardin, Erica Riperta możemy natomiast znaleźć całe bogactwo przepisów – od gulaszu z kurczakiem i czerwonym winem, aż po „łatwy i szybki” sos serowo-mięsny do makaronu. Wszystko oczywiście podane w taki sposób, że z gotowaniem poradzi sobie nawet ktoś dopiero zaczynający przygodę z garnkami.
@ericripert (Instagram)