x

Najlepsi kucharze zapraszają do gotowania online

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    06.04.2020

Znani szefowie kuchni zmuszeni do zamknięcia swych restauracji z powodu pandemii, otworzyli wrota domowych kuchni i z pomocą social mediów dzielą się przepisami oraz tajnikami sztuki kulinarnej. Czego można się nauczyć od Marcina Przybysza, Massimo Bottury, Farrana Adrii czy Erica Riperta?

Autorka: Agata Berndt – Wazelin, FOR Solutions


Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.

Makaron z osso bucco i mięsem według Massimo Bottury, nowojorski gulasz z kurczaka z czerwonym winem Erica Riperta czy boczek duszony ze słodką kapustą w stylu lata 30-tych według Marcina Przybysza – najlepsi kucharze wirtualnie dzielą się teraz przepisami i poradami. To pomysł, aby odejść od rutyny na wielkanocnym stole.
Od czasu ogłoszenia kwarantanny szefowie kuchni na świecie zostali pozbawieni możliwości gotowania dla gości swoich restauracji. Ich klienci zmuszeni zaś zostali do samodzielnego gotowania, o której to sztuce często nie mają zbyt szerokiej wiedzy. Wielu z najbardziej rozpoznawanych i cenionych kucharzy postanowiło wykorzystać swoją sławę i ten trudny moment, aby nauczyć wszystkich chętnych gotować łatwo i smacznie. Tym samym znowu mogą spotykać się z gośćmi i czarować smakiem (co jest im potrzebne do życia jak powietrze), a oglądający ich ludzie mają niepowtarzalną okazję, aby nie wychodząc z domu, odkryć tajniki sztuki kulinarnej i podnieść poprzeczkę we własnej kuchni.

We Włoszech
Jednym z pierwszych, którzy zdecydowali się otworzyć swoją prywatną kuchnię i wpuścić tam gości był Massimo Bottura (Osteria Francescana), który wraz z rodziną prezentuje na Instagramie cowieczorne odcinki „Kitchen Quarantine”. Podczas spotkań z widzami pokazuje proste przepisy wykorzystujące produkty, które zazwyczaj mamy w lodówce. Odpowiada też na pytania swoich fanów i dzieli się różnymi poradami, między innymi, jak nie marnować żywności.
Znajdziemy u niego sposób na przepyszny lunch z makaronu, sosu osso bucco i pozostałego z kolacji mięsa lub wariację na temat ragu, również z resztek po kolacji. A wszystko okraszone wielkim optymizmem i pozytywną energią rodziny Bottura.

Strona Massimo Bottury na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.
Strona Massimo Bottury na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.

@massimobottura (Instagram)

W Hiszpanii
Na Półwyspie Iberyjskim na wirtualne spotkania z „gośćmi” za pomocą Twittera zdecydował się legendarny Ferran Adria. Podczas wystąpień wykorzystuje przepisy ze swej książki „The Family Book” i pokazuje proste, niedrogie dania, które codziennie przygotowywał i zjadał ze swoim zespołem w swej słynnej restauracji elBulli.
– Robimy to, aby pomóc, ale także, aby wykorzystać to, że ludzie w końcu mają czas, aby nauczyć się podstaw sztuki kulinarnej – powiedział Ferran.

Strona Ferrana Adrii na Twitterze. Zdjęcie: Twitter.
Strona Ferrana Adrii na Twitterze. Zdjęcie: Twitter.

https://twitter.com/ferranadria

W Polsce
W kraju nad Wisłą kaganek wirtualnej gastronomicznej oświaty postanowił nieść, między innymi, Marcin Przybysz z warszawskiej restauracji Epoka.
– Niestety, nie mogę teraz dzielić się swoimi inspirowanymi historią przepisami w restauracji, więc postanowiłem pokazać przepisy z dawnych książek kucharskich w mojej kuchni, a chętnym dać możliwość przygotowania epokowych dań w domu. To daje dużo radości, a przy tym wcale nie jest takie trudnej jak się wydaje – tłumaczy Marcin Przybysz
Mamy więc szansę nie tylko nauczyć się gotowania, ale też odbyć przy okazji smakową podróż w czasie i przygotować na przykład „boczek wieprzowy duszony ze słodką kapustą” z książki „Kucharz Polski” z 1932 roku. To idealne danie na wielkanocny stół.

Strona restauracji Epoka na FB. Zdjęcie: Facebook.
Strona restauracji Epoka na FB. Zdjęcie: Facebook.

@epoka.restaurant (Facebook)

W Stanach Zjednoczonych
Tropem kolegów po fachu poszedł laureat nagrody Jamesa Bearda Gabriel Rucker (Le Pigeon and Canard, Portlad, USA). Podczas pierwszego odcinka swoich „warsztatów” na Instagramie, wyemitowanego 25 marca, pokazał proste, ale pełne smaku umami danie – dorsza w miso z ryżem. Warto śledzić jego profil bo zapowiedział też przepis na flagowe danie jego restauracji, czyli burgera na parze.
Strona Gabriela Ruckera na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.
Strona Gabriela Ruckera na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.

@ruckergabriel (Instagram)

Na Instagramie szefa gwiazdkowej nowojorskiej restauracji Le Bernardin, Erica Riperta możemy natomiast znaleźć całe bogactwo przepisów – od gulaszu z kurczakiem i czerwonym winem, aż po „łatwy i szybki” sos serowo-mięsny do makaronu. Wszystko oczywiście podane w taki sposób, że z gotowaniem poradzi sobie nawet ktoś dopiero zaczynający przygodę z garnkami.
Strona Erica Riperta na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.
Strona Erica Riperta na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.

@ericripert (Instagram)

 

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej