- Najpopularniejsze wielkanocne dania - białą kiełbasę, babkę czy żurek - można zamówić w restauracji z dostawą. Zdjęcie: Shuttestock.com.
Większość pytanych przez nas restauratorów nie ma problemów z zaopatrzeniem się w artykuły potrzebne do przygotowania wielkanocnego menu. – Dostawcy wręcz są szczęśliwi, gdy zamawiamy u nich towar – usłyszeliśmy w restauracji Fest Port Czerniakowski w Warszawie.
Jest jednak druga strona medalu. – Obecnie 100 proc. firm zaopatrujących branżę HoReCa sprzedaje wyłącznie za gotówkę, przy czym duża część surowców podrożała przez ostatnie dwa tygodnie, co wpływa na koszty produkcji – zauważa Jerzy Wójcik z restauracji Koncertowa w Lublinie.
O swojej ofercie lokale informują gości najczęściej za pośrednictwem mediów społecznościowych, głównie Facebooka i Instagrama. W restauracji Fest Port Czerniakowski postawiono dodatkowo na newsletter i pocztę pantoflową wśród znajomych i fanów lokalu. W lubelskiej Koncertowej – informację sms-em.
– A my mamy dodatkowo plakat na drzwiach restauracji i ulotki informacyjne, które dołączamy do wszystkich nieświątecznych zamówień na wynos – mówi Adrianna Kubeczka, manager poznańskiej Zielonej Werandy.
Podobne niewirtualne rozwiązanie przyjęły restauracje Mielżyński w Warszawie i Poznaniu – ulotki wkładane do toreb przy zakupie wina oraz plakaty na drzwiach.
Ze względów bezpieczeństwa przedstawiciele lokali sugerują płatności bezgotówkowe i proszą o zachowanie zalecanej, co najmniej 2-metrowej odległości przy odbiorze zamówień. Podkreślają też, że dbają o należytą dezynfekcję oraz warunki przygotowywania posiłków zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego. Według tych wytycznych jedzenie ma być przygotowywane w maskach i rękawiczkach higienicznych, strefy dostaw nie mogą się przenikać, a dostawcy mają często dezynfekować ręce oraz pojazdy.
Tradycyjnie i z fantazją
Jednym z pierwszych lokali, który wystartował z ofertą świąteczną na wynos była restauracja Zielona Weranda w Poznaniu. Na swoim fanpage’u na Facebooku umieściła ujmujący anons:
– Kwarantanna, czy nie… święta i tak się odbędą! To od ciebie zależy, jak je spędzisz, co wyląduje na twoim wielkanocnym stole i co w tym szczególnym – choć dziwnym w tym roku – czasie będziesz doceniał najbardziej. Wolne chwile? Zdrowie? Obecność bliskich i wspólny posiłek? Abyście mogli w spokoju i radości, bez dodatkowego stresu przygotować się do świąt, stworzyliśmy dla was specjalne menu wielkanocne. Sprawdźcie i zamawiajcie! Pamiętajcie przy tym, że każde takie zamówienie to dla nas kolejna forma ogromnego wsparcia – czytamy na FB.
Co na to klienci? – Zainteresowanie świąteczną propozycją jest zbliżone do standardowej oferty, którą proponujemy na wynos i na dowóz – mówi Adrianna Kubeczka z Zielonej Werandy.
Większość pozycji oferowanych na Wielkanoc przez Zieloną Werandę nie znajdowała się w regularnej karcie restauracji. Proponują m. in. schab faszerowany grzybami i śliwkami w majeranku, szynkę pieczoną faszerowaną suszonymi pomidorami, pieczeń rzymską w sosie chrzanowym czy pasztet z gęsi. Nie zapomniano o zupach takich jak chrzanowa z duszoną wołowiną i pieczonymi ziemniakami czy żurek staropolski z ekologiczną białą kiełbasą.
– Poza tym oferujemy zestawy dla 4 osób: albo kaczkę faszerowaną jabłkami i ziołami, podaną z modrą kapustą i domowymi pyzami albo gęś faszerowaną śliwkami i jabłkami z majerankiem, modrą kapustą i domowymi szagówkami – dodaje Adrianna Kubeczka.
– My przygotowaliśmy menu wynosowe w oparciu o wielkanocne tradycyjne smaki, dołączając także propozycje, które sami szczególnie lubimy. Mamy ogromną nadzieję, że w tym chwilowo może trudnym, ale nadal uroczystym, rodzinnym święcie znajdziecie nasze ciepło i serdeczność pochowane w smakach dań – mówi Agata Wojda, szefowa kuchni stołecznego lokalu Fest Port Czerniakowski.
Przysmaki z Festu można również zamówić w Bibendzie. To m.in. żur na domowym zakwasie żytnim, jajka do samodzielnego faszerowania (w zestawie z musami, np. z wędzonego jesiotra z koprem włoskim oraz grzybowym) oraz mus chałwowy i sernik cytrusowy.
– Zainteresowanie jest spore – zdradza nam przedstawicielka restauracji.
Bardziej sceptyczny jest przedstawiciel lubelskiej Koncertowej. – Zainteresowanie jest lepsze niż oczekiwaliśmy, ale i tak trzykrotnie mniejsze niż w analogicznym okresie ubiegłego roku – mówi Jerzy Wójcik. Koncertowa Restauracja & Catering w Lublinie oferuje m. in. kilka dań z regionalnej kuchni lubelskiej wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, np. kaczkę pieczoną faszerowaną po zamoysku i żur żukowski na zakwasie chlebowych.
A Nóż Widelec w Poznaniu zachęca 10-procentowym rabatem przy zamówieniach powyżej 200 zł. A zamówić można u nich wielkanocne klasyki: żurek, pierogi, mazurki.
Brasserie Warszawska również przygotowała ofertę na wynos.
– Tak, jak zawsze dbaliśmy o państwa w naszej restauracji, tak teraz zadbamy o was w waszych domach. Spędźmy te święta razem! W tym roku będzie trochę inaczej, ale to nie znaczy że mniej kolorowo – cztytamy na stronie restauracji na Facebooku. .
Do kupienia m.in. schab po warszawsku z musem chrzanowym, ozory w galarecie z marynowaną śliwką, kopytka z masłem i szczypiorkiem czy glazurowana marchew z estragonem. Ciekawą propozycją są dania główne – wstępnie przygotowane, przeznaczone do samodzielnego wykończenia, np. dorsz w emulsji maślanej czy pieczeń jagnięca z sosem demi glace.
– Są proste do przygotowania, a do każdego dołączamy instrukcje – wyjaśnia przedstawiciel restauracji.
Restauracja Stary Rynek w Łodzi zdecydowała się na przygotowanie dań na wynos tylko przed świętami. Oprócz potraw tradycyjnie wielkanocnych jest parę niestandardowych.
– Proponujemy m.in. flaki wołowe z cielęcymi klopsikami, pstrąga faszerowanego szyjkami rakowymi, policzki wieprzowe w cydrze, karczek pieczony w chlebie – wylicza Szymon Wojciechowski.
– Nie marnujcie swojego cennego czasu na stanie w długich kolejkach do sklepu po produkty na wielkanocne stoły. My zrobimy to za was i przygotujemy pyszne potrawy z dostawą do domu lub odbiorem własnym – zachęca do swej oferty restauracja Muga w Poznaniu.
– Proponujemy m.in. żurek z białą kiełbasą i suszonymi borowikami, pasztet wieprzowy ze świni złotnickiej z konfiturą z czerwonej cebuli oraz udko kacze konfitowane – wymienia Klaudiusz Kawicki z Mugi.
Zamów święconkę dla seniora
W święta myślimy nie tylko o sobie! Potrzebę niesienia pomocy najbardziej potrzebującym przewidzieli niektórzy restauratorzy. Użyteczną inicjatywę „Zamów święconkę dla seniora” organizuje Piotr Popiński oraz pracownicy jego warszawskich restauracji Elixir, Folk Gospoda i Czerwony Wieprz.
– W Wielką Sobotę zazwyczaj tłumnie odwiedzaliśmy kościoły z tradycyjną święconką, aby poświęcić pokarmy. Obecnie z powodu pandemii koronawirusa i zakazu zgromadzeń stajemy w obliczu zaniechania tej polskiej tradycji. Dlatego starając się pomóc w tej szczególnej sytuacji nasze restauracje przygotują koszyczki wielkanocne z poświęconymi przez księdza pokarmami, które będzie można zamówić, a następnie odebrać i przekazać wybranym przez siebie osobom. Jesteśmy przekonani, że taki koszyczek sprawi szczególną radość seniorom, którym przy tej okazji będzie można sprawić niespodziankę i ufundować posiłek na wielkanocny stół – informuje Piotr Popiński.
Zysk ze sprzedaży święconek zostanie przekazany na organizację wyjazdu dla dzieci i młodzieży z parafii św. Andrzeja Apostoła przy ul. Chłodnej 9, oczywiście po zakończeniu pandemii.
O starszych pomyślała też Kuchnia Otwarta w Warszawie, inicjując akcję „#WielkanocDlaSeniora”. Chcą przygotować posiłki świąteczne dla seniorów z Wilanowa i dystrybuować je w paczkach, w których znajdą się: przystawka, zupa, danie główne i ciasto.
– Ogromna część osób starszych w trosce o swoje zdrowie i życie pozostaje w domach i w związku z tym traci możliwość uzyskania pomocy z zewnątrz. W nadchodzącym czasie Wielkanocy osoby te nie tylko nie zobaczą swoich bliskich, lecz także będą miały wielki problem z przygotowaniem tak ważnego dla nich posiłku jak śniadanie Wielkanocne – mówią organizatorzy akcji.
W trosce o bezpieczeństwo seniorów, przesyłki zostawiane będą przed drzwiami, po wcześniejszym dzwonku. Aby wesprzeć akcję, można wysłać #WielkanocDlaSeniora do konkretnej osoby (koszt – 50 zł) lub do grupy najbardziej potrzebujących, którzy pozostają pod opieką Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Wilanów. Pieniądze należy wpłacać na platformie Zrzutka.pl.