x

Pełna spiżarnia już nie tylko od święta!

Kategoria: Karta - dania    10.04.2020

Śliwki kalifornijskie tradycyjnie goszczą w wielkanocnym koszyku zakupowym Polaków. Nie może ich zabraknąć również w tym roku, szczególnie teraz, kiedy na znaczeniu zyskują produkty spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Raw mazurek. Foto: materiały prasowe.
Raw mazurek. Foto: materiały prasowe.
Na początku marca br. zaniepokojeni konsumenci ruszyli do sklepów, aby uzupełnić swoje domowe spiżarnie. Teraz nadchodzą święta, a to już tradycyjny czas na większe zakupy spożywcze a także okazja do uzupełnienia domowych „magazynów” żywności. Wydaje się, że w obecnej sytuacji szczególnie istotne są produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia, które można w bezpieczny sposób przechowywać w kuchennych spiżarniach, a takimi są właśnie suszone owoce, w tym śliwki kalifornijskie.

 „Obecnie, gdy konsumenci robią zapasy, suszone owoce takie jak śliwki kalifornijskie są bardziej pożądane niż kiedykolwiek. Są one nie tylko wygodną przekąską, ale szczególnie w okresie świątecznym stanowią uniwersalny składnik do gotowania, dzięki temu świetnie odnajdują się w odświętnym menu. Wreszcie, co obecnie istotne, właśnie śliwki kalifornijskie, z uwagi na swój niski poziom wilgotności, mogą być przechowywane w szafce nawet przez rok”mówi Kevin Verbruggen, dyrektor marketingu w California Prune Board (Europe).

 

Na wielkanocną osłodę 

W świątecznym menu nie może zabraknąć słodkich ciast, takich jak mazurki, baby drożdżowe czy serniki. W  tym szczególnym czasie California Prune Board poleca przepis na mazurek z kajmakiem na spodzie z orzechów i śliwki kalifornijskiej. Co szczególnie ważne teraz, można go przygotować w domu, bez pieczenia a przepis na ten deser opiera się na składnikach o dłuższym terminie spożycia. 

 

Raw mazurek z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej 

Składniki:
300 g śliwki kalifornijskiej 
300 g migdałów (+ kilka sztuk do dekoracji) 
2 szczypty soli 
Skórka z 1 pomarańczy 
400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 
1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 
2 łyżki oleju kokosowego 
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 
1 łyżka rodzynek 
4 śliwki kalifornijskie 
1 łyżka płatków migdałowych 

Przygotowanie: 

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości - do 7 dni. 

Więcej przepisów wielkanocnych: https://californiaprunes.pl/przepisy/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej