x

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    17.04.2020

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Już 20 kwietnia 2020 roku rozpocznie się pierwszy etap powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego i gospodarczego. Etap ten to przede wszystkim zwiększenie dopuszczalnej liczby klientów w sklepach oraz przyzwolenie na rekreacyjną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu (szczegóły na grafice poniżej).

Utrzymane zostaną natomiast zalecenia i nakazy:
– zasłaniania twarzy, 
– zachowywania 2-metrowych odstępów (dystans społeczny), 
– kontynuowania pracy zdalnej wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, 
– przestrzegania zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu),
– kwarantanny i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.

Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Możliwość ponownego otwarcia restauracji i innych lokali gastronomicznych na przyjmowanie gości przewidziano dopiero w 3 etapie. Nawet wtedy będą jednak obowiązywać dodatkowe restrykcje. 

Wdrażanie kolejnych etapów ma być od siebie oddzielone co najmniej tygodniowymi odstępami, a maksymalnie 3-tygodniowymi. Oznacza to, że w lokalach gastronomicznych goście zawitają najwcześniej 4 maja. W pesymistycznej wersji nastąpi to dopiero 1 czerwca. 

Przeczytaj także dotyczący wprowadzanych zmian komentarz Daniela Pawełka, właściciela Ferment Group

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej