Już 20 kwietnia 2020 roku rozpocznie się pierwszy etap powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego i gospodarczego. Etap ten to przede wszystkim zwiększenie dopuszczalnej liczby klientów w sklepach oraz przyzwolenie na rekreacyjną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu (szczegóły na grafice poniżej).
Utrzymane zostaną natomiast zalecenia i nakazy:
– zasłaniania twarzy,
– zachowywania 2-metrowych odstępów (dystans społeczny),
– kontynuowania pracy zdalnej wszędzie tam, gdzie jest to możliwe,
– przestrzegania zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu),
– kwarantanny i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.
Możliwość ponownego otwarcia restauracji i innych lokali gastronomicznych na przyjmowanie gości przewidziano dopiero w 3 etapie. Nawet wtedy będą jednak obowiązywać dodatkowe restrykcje.
Wdrażanie kolejnych etapów ma być od siebie oddzielone co najmniej tygodniowymi odstępami, a maksymalnie 3-tygodniowymi. Oznacza to, że w lokalach gastronomicznych goście zawitają najwcześniej 4 maja. W pesymistycznej wersji nastąpi to dopiero 1 czerwca.
Przeczytaj także dotyczący wprowadzanych zmian komentarz Daniela Pawełka, właściciela Ferment Group.