

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?


Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.
– Ze wszystkich spotkań płynie w zasadzie jeden wniosek – o ogromnej roli promocji i bezpośredniego dotarcia do odbiorcy. Cieszymy się, że Festiwal spełnił tę rolę. I nie zamierzamy poprzestać na tym wydarzeniu. Na pewno wkrótce zaprosimy wszystkich miłośników polskiego wina na kolejne spotkania na żywo – zapraszamy na profil Festiwal Polskie Wino – dodaje Katarzyna Grabowska, organizatorka Festiwalu.
Winiarze, tacy jak Karol Nizio z Dworu Sanna, Nestor Kościański z Winnicy Moderna czy Anna Nowakowska z Winnicy Gródek, zdradzali sekrety swojej pracy, pokazywali, jak wyglądają ich winnice, a także odpowiadali na pytania o swoje wina. Sommelierzy potwierdzili, że polskie wina pija się zarówno w restauracjach w Polsce, jak i zagranicą oraz że zdecydowanie częściej niż jeszcze dwa lata temu serwują polskie wina swoim gościom. Kuba Janicki i Tomasz Prange-Barczyński udowodnili natomiast, że w Polsce istnieje turystyka winna.
Łącznie odbyło się 20 live’ów, każde spotkanie wzbudzało emocje, pojawiały się dziesiątki pytań, na które paneliści starali się na bieżąco odpowiadać. W ciągu 4 dni blisko 100 tys. osób dowiedziało się, że polskie wino idealnie łączy się z jedzeniem, że hipsterzy uwielbiają wina z polskich winnic oraz że w naszym kraju produkuje się również bardzo dobrej jakości wina musujące.
Było też coś dla miłośników książek i filmu – Sławomir Sochaj prześledził obecność wina w swoich ulubionych książkach i filmach. Spotkania prowadzili Maciej Nowicki – dziennikarz portalu Winicjatywa oraz magazynu Ferment oraz Małgorzata Minta, dziennikarka, partner programowy Festiwalu.
– Podczas Festiwalu Polskie Wino online mieliśmy niepowtarzalną okazję lepiej poznać polskie wino i winnice. W sumie statystyki pokazują, że dotarliśmy do ogromnej liczby osób. W tym trudnym dla wszystkich okresie trzeba zmieniać sposoby informowania o polskim winie, dlatego cieszymy się, że pierwsza edycja Festiwalu okazała się tak dużym sukcesem – mówi Karol Nizio, właściciel winnicy Dwór Sanna, organizator Festiwalu.
Rozmowy oraz spotkania odbywające się w ramach pierwszej edycji Festiwalu Polskie Wino online można cały czas całkowicie za darmo obejrzeć na Facebooku - na profilu organizatora winnicy Dwór Sanna oraz na specjalnym fanpage’u Festiwal Polskie Wino.
Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.
Inne kategorie
Podcasty


Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

