

Hongkong i Niemcy otwierają lokale gastronomiczne


Nasi zachodni sąsiedzi decydują o otwarciu lokali gastronomicznych. W każdym landzie inaczej. Również władze Hongkongu zapowiedziały ponowne otwarcie barów. Ale bez tańców i karaoke.
W związku ze spadkiem liczby wykrywanych zakażeń koronawirusem, władze Hongkongu zapowiedziały złagodzenie restrykcji, w tym umożliwienie zgromadzeń z udziałem ośmiu osób i ponowne otwarcie barów.
Obecne przepisy zakazujące działalności tego rodzaju przybytków oraz gromadzenia się w miejscach publicznych więcej niż czterech osób zostaną rozluźnione w piątek 15 maja – poinformowała szefowa administracji Hongkongu Carrie Lam.
Hongkońskie bary będą mogły w piątek wznowić działalność, ale na razie nie powinny organizować występów muzycznych ani tańców. Restauracjom zezwolono na sadzanie maksymalnie ośmiu gości przy jednym stoliku, natomiast stoliki wciąż muszą być od siebie oddalone o co najmniej 1,5 metra – wyjaśniła Lam. Bary karaoke i kluby nocne w regionie pozostaną zamknięte jeszcze przez co najmniej dwa tygodnie.
Wiadomo także, kiedy Niemcy zaczną otwierać restauracje. Właściwie już się to dzieje – samodzielność w decydowaniu pozostawiono tu krajom związkowym (landom). I tak, Szlezwik-Holsztyn zezwala na powrót do restauracji i kawiarni 18 maja, podobnie Badenia-Wirtembergia, która stopniowo będzie odmrażać tę gałąź gospodarki od 18 do 25 maja, a Meklemburgia startuje 9 maja – podsumowuje branżowy portal restaurant-ranglisten.de.
W Polsce prawdopodobnie 18 maja będą mogły ponownie działać lokale posiadające ogródki – tylko na zewnątrz. Szczegóły znajdziecie tutaj.
(PAP, handelextra.pl)
Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?
Inne kategorie
Podcasty


Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

