x

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

Kategoria: Wino    07.05.2020

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

"[...] Jestem samoukiem i nie korzystałem ze szkół oraz wiedzy enologów. Kilka razy uczestniczyłem w szkoleniach tematycznych prowadzonych przez Agnieszkę Wyrobek-Rousseau. Niedawno zdecydowałem się także na zmianę nazwy winnicy, która dotąd była znana jako Solaris. Wcześniej przez kilka lat współpracowałem z Domem Bliskowice w zakresie uprawy, ochrony i winifikacji. To właśnie wtedy uświadomiłem sobie, jak ważne jest terroir i jakie efekty można uzyskać, wybierając pod winnice najlepsze siedliska. Dlatego w 2014 r. postanowiłem powiększyć swoją opolską winnicę o parcelę w Bliskowicach. W tym miejscu występuje rędzina – gleba powstała na skale wapiennej pochodzącej od obumarłych w prehistorii organizmów wodnych. Ich skamieniałości występują powszechnie wśród naszych krzewów, utrudniając uprawę ręczną i mechaniczną. Można to jednak przeboleć, ponieważ właśnie dzięki nim gleba ma wiele pozytywnych właściwości: jest przepuszczalna, nagrzewa się szybko, jest ciepła. Białe kamienie odbijają promienie słoneczne i doświetlają grona od dołu, a ponadto, stygnąc w nocy, podnoszą temperaturę w winnicy. Poza tym gleba jest wysycona jonami magnezu i wapnia, co powoduje szybkie dojrzewanie i wysoką koncentrację cukrów w gronach. Na przykład riesling zbierany w ub.r. już 3 października przy 22 Bx i 7 g kwasu dał wino o 13% zawartości alkoholu i 5 g cukru resztkowego. Tak więc dojrzałość i jeszcze raz dojrzałość - to nasze motto. Obecnie winnica Mickiewicz mieści się w dwóch lokalizacjach – pierwsza w Opolu Lubelskim założona w 2004 r. o powierzchni 15 arów z odmianami: solaris, seyval blanc, hibernal, sibera, bianka, rondo i regent, i druga – z 2014 r. – w Bliskowicach o powierzchni 1,5 ha z odmianami nowocześniejszymi i bardziej wymagającymi, lecz dającymi lepszej jakości wina: cabernet cortis, zweigelt, johanniter, muscaris, riesling. W bieżącym roku planuję powiększenie winnicy o kolejne 1,5 ha, więc łącznie będziemy gospodarowali na 3,15 ha. Sukcesy? Kilka medali na konkursach winiarskich, w tym srebrny na Grand Prix w Zielonej Górze 2012. Jednak największym zaszczytem są opinie o naszych winach. To sprawia największą radość”. 

Wypowiedź ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej