x

Otwarcie gastronomii. Jak to się robi w Krakowie?

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    19.05.2020

Śniadanie w Rannym Ptaszku, obiad w restauracji "Pod Baranem", koktajl w Molam. Jak wygląda nowa gastronomiczna rzeczywistość w Krakowie? Wszyscy czekają na weekend!

Autorki: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska*

Ranny Ptaszek w Krakowie. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.
Ranny Ptaszek w Krakowie. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.

Pierwszy dzień w „nowej normalności” rozpoczynamy w Rannym Ptaszku, ukochanej miejscówce krakowskich foodies, zwanej pieszczotliwie „kieszonkowym barem śniadaniowym”. Miejsc siedzących było tu osiemnaście, zostało pięć. Na szczęście jest ogródek. Ptaszek ściągnął oddzielającą ich od gości folię. Właścicielki wyrysowały kredą napis „Wchodźcie! Nie lękajcie się!”, lecz mimo to pierwsi gości dopytują nieśmiało:
– A to możemy wejść? Naprawdę?
Jedząc śniadanie z jednorazowych naczyń, ucinamy sobie pogawędkę z właścicielkami. Gorącym tematem są maseczki i rękawiczki, w których ekstremalnie trudno pracuje się w kuchni.

Na obiad jedziemy do legendarnej restauracji „Pod Baranem”. To tutaj jadają ceniące tradycję krakowskie rodziny. Kelner prowadzi nas do stolika nakrytego białym obrusem. Leży na nim karteczka z napisem „zdezynfekowane”. Co oznacza – możemy siadać. Restauracja jest spora i przy kilku stolikach siedzą już goście. Próbujemy pociągnąć kelnera za język, lecz jest powściągliwy. Tak, mają już pierwsze rezerwacje.
– Jeszcze trochę i wszystko wróci do normalności. Tak ze dwa tygodnie, myślę – ocenia Herr Ober.

Na krakowskim Rynku jakby nic się nie zmieniło. W każdym z kilkudziesięciu ogródków siedzą już goście. Piją piwo, szprycery, jedzą lunch. Kiedy jednak przyglądamy się dokładniej, zauważamy, że stolików jest nieco mniej. Znajomy restaurator wita się z nami i prosi, żebyśmy powiedziały mu cokolwiek dobrego. Mówi, że jedynym plusem całej sytuacji jest brak problemów z rekrutacją. W sześć godzin od publikacji ogłoszenia otrzymał trzysta zgłoszeń.
– Przychodzą szefowie kuchni, nie kręcą nosem na godziny pracy i stawki – zdradza.
Goście w ogródkach na krakowskim Rynku. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.
Goście w ogródkach na krakowskim Rynku. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.

O 16:00 otwiera się Molam, najgorętsze miejsce ostatniego roku, tajska kantyna z luźnym klimatem, wspaniałym jedzeniem i koktajlami. Na chwilę przed otwarciem przed drzwiami czekają już klienci po odbiór swoich zamówień na wynos. W środku zaś nowa rzeczywistość – host wita nas i prosi uprzejmie o zdezynfekowanie rąk. Możemy zająć miejsca, a tych jest w Molam trzydzieści trzy (było trzykrotnie więcej). Ze stołów zniknęły sztućce. Karty menu są jednorazowe. Obsługa proponuje, by sprawdzić kartę dań na Facebooku, bo przecież po co marnować papier.
W krakowskim Molam host prosi gości o dezynfekcję rąk. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.
W krakowskim Molam host prosi gości o dezynfekcję rąk. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.

Restauratorzy martwią się tym, że klienci jeszcze się boją wizyt w lokalach. Oczekują jednak na weekend, który pokaże prawdę o tym, czy krakowianie są już gotowi powrócić do spędzania czasu „na mieście”. Liczą też na stopniowe znoszenie obostrzeń.
Kraków czeka na przyjazd turystów z innych miast Polski, tymczasem hasłem „Bądź turystą w swoim mieście” zachęca mieszkańców, by to oni wspierali lokalne biznesy.


*Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska – właścicielki dwóch portali o tematyce kulinarnej: Have a Bite Kraków oraz Krakow Foodie. Prowadzą agencję marketingu dla restauracji Jedling Marketing. Prywatnie zapalone instagramerki, prowadzące popularne w Krakowie konta dotyczące jedzenia na mieście.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej