Gastronomia
Zniesione będą limity osób w branży handlowej i gastronomicznej. Do tej pory w restauracji, kawiarni, barze czy pubie na 1 osobę musiała przypadać powierzchnia 4 m kw. Od 30 maja ta zasada przestaje obowiązywać.
Uwaga! W lokalach gastronomicznych nadal jednak musi być zachowana odległość 2 metrów między stolikami. A klienci zanim usiądą do stolika, muszą mieć założone maseczki. Gdy zajmą miejsce przy stole, mogą je zdjąć. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne - m.in. dezynfekcja rąk i stolików.
Hotele otwarte w pełni
Od 30 maja restauracje i bary hotelowe mogą być otwarte i serwować na sali posiłki gościom. Od 6 czerwca natomiast w hotelach mogą zacząć działać baseny, siłownie, kluby fitness. Właściciele hoteli muszą jednak zachowywać określone zasady sanitarne.
Wesela
Od 6 czerwca można będzie organizować wesela i inne uroczystości rodzinne do 150 osób. Weselnicy nie muszą nosić maseczek.
Targi
Od 6 czerwca możliwa będzie organizacja targów, wystaw i kongresów.
Zgromadzenia na powietrzu i koncerty plenerowe
Od 30 maja dopuszczone będą także zgromadzenia na powietrzu i koncerty plenerowe do 150 osób. Uczestnicy muszą jednak zasłaniać usta i nos lub zachować 2-metrowy dystans społeczny.
Ważne! Sanepid będzie przedstawiał rekomendacje, gdzie ze względu na sytuację epidemiologiczną zgromadzenia lub koncerty plenerowe nie powinny się odbywać. Ostateczna decyzja należy jednak do właściwej jednostki samorządu terytorialnego.
Szczegółowe zalecenia sanitarne zostaną ogłoszone po zakończeniu procesu konsultacji z przedsiębiorcami.