x

Poradnik MAKRO Polska na temat bezpieczeństwa w restauracjach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.05.2020

Publikacja "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" jest już w drodze do restauracji. Poradnik został przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Aby goście wrócili do restauracji, należy im zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa w sytuacji wciąż obecnej niepewności spowodowanej pandemią wirusa COVID-19. Restauratorzy potrzebują więc sprawdzonej i kompleksowej informacji o wymaganych obecnie procedurach oraz praktycznych rozwiązaniach na rzecz bezpiecznej obsługi klientów gastronomii.
Odpowiedzią jest poradnik „Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej”, który właśnie trafia do restauracji. To część prowadzonej od kilku tygodni przez MAKRO Polska akcji #restartGastro. Do udziału w jego stworzeniu zaproszono ekspertów z branży: restauratorów, menedżerów, szefów kuchni z różnych części Polski, a także naukowców oraz specjalistów ds. BHP i zarządzania jakością.
Efektem współpracy jest zebrany w przyjaznej dla czytelnika formie zestaw praktycznych porad dotyczących:
– wymogów higienicznych, m.in. zasad wyznaczania dystansu w restauracjach, organizacji procesów zgodnie z wymogami zwiększonego rygoru sanitarnego
– dbałości o zdrowie klientów i pracowników
– kwestii biznesowych, m. in. nowych zasad współpracy z dostawcami czy definiowania celów biznesowych w zmienionych warunkach rynkowych.
W poradniku zawarto gotowe do zastosowania narzędzia: listę czynności kontrolnych przed otwarciem lokalu i podczas codziennej pracy, a także informację dla klientów na temat obowiązujących zasad obsługi oraz karty szkolenia dla pracowników.
Zbiór porad można pobrać z tej strony. Drukowaną wersję porad będą dostarczać do restauracji także przedstawiciele handlowi MAKRO Polska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej