

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?


Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.
Za cenę odpowiadają m. in. wysokie koszty nakładów inwestycyjnych przy niewielkiej skali produkcji.
Konsumenci doceniają jednak jakość win z Polski i ufają, że są warte swej ceny, pomimo iż plasują się one powyżej średniej. I tak np. w sieci sklepów Kondrat Wina Wybrane polskie wina są na siódmym miejscu pod względem sprzedaży.
– Ze względu na niską skalę produkcji oraz wyższą cenę są dostępne głównie w specjalistycznych sklepach winiarskich. Tak znaczne zainteresowanie uważam za duże osiągnięcie, ponieważ w zaledwie kilka lat skłonność do zakupu rozwinęła się z poziomu zerowego – mówi Anna Sułek, dyrektor zarządzająca w firmie Kondrat Wina Wybrane.
Regiony winiarskie w Polsce
Województwo małopolskie ma najdłuższe tradycje winiarskie w naszym kraju, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w lubuskiem. W zachodniopomorskim produkowane jest aktualnie jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian hybrydowych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza. Na uwagę zasługuje też Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie szlachetnych winorośli riesling i pinot noir.
– Świetne wina można znaleźć u takich producentów jak Winnica Stara Winna Góra i Winnica Turnau. Klienci bardzo chętnie sięgają po wytrawnego Solarisa z Winnicy Turnau. W słoneczne i ciepłe dni dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim Rosé, ze względu na jego radosny, letni charakter z zapachem truskawek i poziomek oraz Seyval Blanc z aromatem jabłek i brzoskwiń, z tej samej winnicy. Osobiście chętnie wracam do Rieslinga od Starej Winnej Góry, którego uwielbiam za złożoność aromatów przechodzących od nut owocowych do mineralnych – mówi Mikołaj Kondrat, prezes firmy Kondrat Wina Wybrane.
Najpopularniejsze odmiany winorośli
Według oficjalnych informacji całkowita powierzchnia winnic w Polsce to zaledwie 573 ha, choć nie uwzględnia ona jeszcze tych nowo powstałych i oczekujących na pierwsze zbiory. Dość zaskakujący jest więc fakt, że na tak małym obszarze uprawia się bardzo wiele odmian winorośli. Najliczniejszą reprezentację stanowią tzw. odmiany hybrydowe, które powstały w wyniku świadomej ingerencji człowieka w celu uzyskania pożądanych właściwości, takich jak odporność na niskie temperatury czy podatność na różne choroby.
Spośród najpopularniejszych szczepów hybrydowych uprawianych w Polsce możemy wymienić m.in.: solaris, regent, rondo, johanniter, hibernal, seyval blanc, vidal, leon millot, cabernet cortis, de chaunac i marszałek foch. W cieplejszych regionach Polski, bardziej doświadczeni winiarze z powodzeniem produkują również wina oparte o odmiany szlachetne, których używa się w krajach tzw. „chłodnego klimatu”. Są to m.in.: pinot noir, zweigelt, chardonnayczy pinot gris.
– Na szczególną uwagę zasługuje szczep solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów w Polsce. Jest to odmiana dość łatwa w uprawie i charakteryzuje się dużą odpornością na choroby grzybiczne oraz niskie temperatury. Zwykle daje wina lekkie i uniwersalne o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń, nektarynek, a nawet owoców tropikalnych. Ze względu na swoje atuty, solaris ma szansę stać się w przyszłości wizytówką polskiego winiarstwa i reprezentatywną białą odmianą – komentuje Tomasz Macewicz, manager ds. zakupów, Kondrat Wina Wybrane.
Zobacz także

Borsa Vini Italiani 2023 - sukces włoskiego wina

W tegorocznej edycji Borsa Vini Italiani zorganizowanej przez polski oddział Italian Trade Agency wzięły udział 34 winnice, które zaprezentowały wina z 12 regionów Włoch. Z winiarskiej prezentacji skorzystało ponad 150 osób.

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

